2008. november 27., csütörtök

7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt

A teljes, még több tanácsot tartalmazó bővített cikk regisztráció után érhető el!

Gyakran tapasztalom, hogy a rendelésemen megjelent páciensek túlzott elvárással érkeznek hozzám. No nem a kezelés eredményességét értem ez alatt, hanem azt a „szörnyűséget”, ami a vizsgálat alatt érni fogja őket. Ehhez persze hozzájárul a másokkal történtek ismerete (sokszor többedkézből), de sajnos van, amikor saját tapasztalatuk okozza a vizsgálattól való félelmet. Olykor fogalmuk sincs, mi fog történni, hiszen az ember leginkább az ismeretlentől fél. Ezért a felesleges félelmet és az ismeretlen miatti szorongást próbálom eloszlatni a következő sorokkal.

Van néhány dolog, melyeket mindenképpen érdemes tudni, és amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt belép azon az ajtón, amelyen kívül szép csak a világ.



1) Fájni fog, szörnyű lesz.LEHET!!!
A proktológia azon kevés szakterületek egyike, ahol nagyon számít a beteg lelki, „izgalmi” állapota. A megfelelő diagnózis felállításához a végbelet meg kell vizsgálni. Ez nem biztos, hogy első körben teljes átvizsgálást jelent, de az asztalnál ülve „csak beszélgetni” sajnos nem elég. Ha az ember szorong, a végbele is szorong. A záróizom fokozottan szorít (néha a fájdalomig), ilyenkor érdemi vizsgálatot végezni nem lehet. Képzeljék csak el, a gyerek ül a fogorvosi székben, okos szülő felkészítette (injekció, fúrás, tömés, fájdalom részletes ismertetése). Az meg félelmében a száját összeszorítja, a fogorvos így azt se tudja megmondani, hány foga van a gyereknek.
Ha a végbél záróizomzata is így reagál, három lehetőség adódik. Végső esetben, ha a szorítás az orvos szerint jelen állapotban nem oldódik, a részletes végbélvizsgálat –bizonyos megkezdett kezelés után– egy későbbi időpontban történik meg, amikor a beteg már képes a megfelelő lazításra. A dolog gyors elintézése érdekében a vizsgálat akár ki is erőszakolható: az orvos tolja a műszert, a beteg ugrik, biztos recept a gyors, fájdalmas és eredménytelensége miatt teljesen felesleges vizsgálathoz, ami után a beteg gyorsan és véglegesen távozik a rendelőből. Szerintem a járandó út a harmadik: a kellő lazítás.
Ezt persze könnyű mondani („kérem, lazítson”), végrehajtani sokkal nehezebb. Ehhez nagyban hozzájárulhat a megfelelő, megnyugtató környezet, orvos-beteg kapcsolat, az orvos kellően finom mozdulatai, hozzáértése.
Van olyan eset, amikor a beteg annyira tiltakozik a vizsgálat ellen, hogy akarattal összeszorítja a záróizmát. Ez a viselkedés a férfiak sajátja. Ennek vannak előjelei, már a kikérdezéskor közli, hogy mennyire fog fájni neki a vizsgálat, hogy mennyire nem akarja az egészet. És utána mindezt be is bizonyítja. Szorít, az orvos hangját sem hallva hörög, ha vizsgálják. A dolog megoldása annyi, hogy mielőtt bejelentkezik a vizsgálatra, beszélje meg önmagával, hogy a kellemetlenség a vizsgálattal jár, a vizsgálat neki szükséges és kell, ne bizonyítsa be, hogy „ő azt ugyan kibírni nem fogja”. Mérlegeljen, melyik a fontosabb, a vizsgálat és a gyógyulás, vagy hogy mondhassa: fáj és inkább tovább szenved az aranyereivel. Ez az eset szerencsére ritka, a példát nem az eleve fájdalmas végbél vizsgálatára értem.
Azt kell mondjam, a vizsgálat ugyan kellemetlen, de lehet fájdalommentes. Ez –remélem– keveseknek újdonság. Az a titka a dolognak, hogy az ember kellő mértékben el tudja lazítani a záróizmát. Így a vizsgálat nem fog fájni, de ha képtelen adott helyzetben a lazításra, az esetleges vizsgálat bizony fájni fog. De a várható fájdalom a vizsgálat kezdeti szakaszában kiderül, így az orvos a fájdalmas beavatkozást nem végzi el, mert úgy sem lát szinte semmit. Mintha egy félig becsukott könyvet kellene pillanatok alatt kiolvasnia, miközben tépi a lapokat.
Mindezekkel nem az Olvasót akarom elrettenteni a vizsgálattól, hanem arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fájdalom elkerüléséért a beteg is tehet. Majd' mindenkit meg lehet fájdalommenteses vizsgálni, de nem biztos, hogy elsőre. Ehhez azonban a betegnek is köze van.
Tehát a fájdalomról szóló képzetek általában nem igazak, vagy túlzottak. Ez tapasztalat. Nem az enyém, a betegeké.

2) Ciki, szégyenletes dolog.NEM IGAZ!!!
A proktológusnak az a dolga, hogy végbélbetegségeket gyógyítson. Naponta 10-20-30 esetben. Az első néhány alkalommal talán még neki is zavaró, ciki volt. A tizediknél is. De a századiknál, ezrediknél már vélhetőleg nem az. Betegségével kapcsolatban nyugodtan kinyílhat orvosának, mindkettőjüknek könnyebb így. Egyéb esetben fennáll a veszélye annak, hogy Ön szégyenlősségből, vagy mert nem tartja fontosnak, a kezelést tekintve fontos információt hallgat el („Doktor úr, lehet, hogy azért vérzek gyűrűzés után, mert vérhigítót szedek?!”). Ebből komoly gondok lehetnek.

3) Trehánynak, koszosnak, gondatlannak, stb.-nek fog tartani, meglesz a véleménye rólam.NEM IGAZ!!!
A végbélbetegségek általában nem higiénés gondatlanság miatt alakulnak ki. Több problémát láttam már túlzott tisztaságra való törekvés, mint elhanyagoltság miatt. Itt is megragadnám az alkalmat, hogy szóljak a reklámokban látott „baba-, család-, kutyabarát” antiszeptikus tisztálkodószerek általános használata ellen. A bőrön lévő baktériumok békében élnek velünk, jó, hogy ott vannak, hiszen kiszorítják például a gombákat, a rossz bacikat. Ha az előzőeket kiírtjuk, mert azt látjuk, hogy a gyerek és az anya akkor mosolyog, ha ilyet használ, a kórokozók elszaporodásának adunk csak teret. És ilyenkor jön a komoly bőrfertőzés, sopánkodás, hogy „De kérem, mi tisztálkodunk rendesen.” Persze adódhatnak esetek, melyeknél használatuk szükséges, de erről ne a reklám, hanem az orvos döntsön! Egyébként elégséges a hagyományos (ez nem márka!) szappan, víz székelés utáni használata a végbél tisztántartásához, meg persze általános tisztálkodás alkalmával.

4) Ez biztos csak nekem probléma, más nem csinál ekkora ügyet belőle.NEM IGAZ!!!
Ha így lenne, Ön lenne az első és egyben utolsó betege orvosának. Az is lehet, hogy mások csak sakkozni járnak. (Velem könnyű dolguk lenne.) Nem magam, a bevételem miatt mondom, hogy jobb hamar túlesni rajta és megkönnyebbülni, mint szorongani, és „lehet, hogy mégis komoly bajom van?” típusú dolgokon rágódni. A betegségek gyógyítását jobb minél előbb megkezdeni –ha már a megelőzés nem járt sikerrel–, így lehet a legkisebb befektetéssel és kellemetlenséggel meggyógyulni. Szorosan ehhez kapcsolódik a következő:

5) Nem akarok rossz hírt hallani.EZ BAROMSÁG!!!
Ecseteljem? Tudom, ilyenek vagyunk, gyarló az ember, de azért jussunk már túl a gyermekkoron! Talán nem rosszabb esetleg rossz híreket kapni és cselekedni, mint később sopánkodni, hogy „hát igen, előbb el kellett volna jönnöm.”, meg „pedig biztos voltam benne, hogy ...”, és az ember joggal szégyellheti magát. Szerencsére ez ritka, de nemigen szokott a dolog jól elsülni. Általában (ez az esetek legjava) az orvos tud segíteni. Ennyi. Persze vannak történetek, hogy „már ötven éve nincs komoly gond”, de lehet, hogy tegnapra már van. Vegyük kézbe a sorsunkat, ahol lehet! Ez az a pálya.

6) Biztos nem tudok majd neki válaszolni.MOST MAJD TUD!!!
Épp ezért gyűjtöttem csokorba a várható kérdéseket, hogy fel tudjon rá készülni. Magabiztosságot ad, nem érezzük olyan szerencsétlennek magunkat. Tehát a kérdések:
Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Volt-e valamilyen műtétje korábban? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?
Ha van kórelőzménye, rendezve, szelektálva (kedvencem a 100 db. számla közt egy ambuláns lap) vigye magával!

7) Biztos odacsinálok az asztalra.ELŐFORDULT MÁR (1-2x).
Vajon mi jön az ember fenekéből? Jó esetben széklet, erre azért egy proktológus fel van készülve (lehet, hogy ez újdonság). Vizsgálat előtt el kell menni WC-re, s a gond már nincs ott. Ha a végbél felsőbb szakaszát is meg kell vizsgálni, és ott erős a székletszennyezettség, előfordulhat egy laza beöntés, de semmi komoly, szörnyű dolog (mondom ezt én). Előtte napokig nem enni meg aztán teljesen felesleges, ilyenkor szoktak a betegek az izgalom és a nulla vércukor hatására összeesni.

Ennyi jutott eszembe, ha valakinek van még egyéb aggálya, kérek hozzászólást, majd bővítem a listát.
Szokták mondani, hogy „ha egy lelket is megmentettem, már megérte”, de én remélem, hogy többeket sikerült ezzel az írással is a helyesebb útra terelnem.

Kívánok szép napot, jó egészséget!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu

A teljes, még több tanácsot tartalmazó bővített cikk regisztráció után érhető el!
.

Kapcsolódó, ajánlott tartalmak, javaslom, olvassa el ezeket:

Biztos, hogy aranyér okozza panaszaimat?
Az aranyerek osztályozása
.

404 megjegyzés:

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   201 – 400 / 404   Újabbak›   Legújabbak»
hpetralaura írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
george írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr !

Kérdésem a következő lenne:
Kb két hete voltam egy bálban,véknyan voltam felöltözve irtóra felfázhattam mert másnap úgy fájt az egész alhasam és a székletürités is szörnyű volt..Soha nem voltam felfázós típus ezt tudni kell rólam.Lényeg a lémyeg hogy eltetlt most két hét 4x használtam azóta mastu kúpot és kb 3x cickafarkfüves gyógyfürdőt.Enyhültek a tüneteim de mot igy már a második hét felé az zavar egy kicsit hogy néha néha székletüriéts előtt belenyilal ilyen tompán egy ilyen szúró érzés a végbelemél és még az zavar hogy pl mikor állok vagy lök néha néha belelnyilal ez az érzés az igaz hogy javult mert az elején sokkal rosszabb volt de most még ma is pl 4-5 x igy blenyilalt és kcisit zavar hogy mi lehet ez? Esetleg aranyerem van? (de semmi elváltozás nincs a végbélnél)Vagy végbélrepedésem? Mert a lényeg hogy ez a felfázás óta van nekem azelőtt semmi nem volt. Esetleg mit javasol ÖN? Mit szedjek erre a tünetre?

Kösznöm előre is válaszát!

Névtelen írta...

Kedves Dr.úr!

Az alábbi dologgal kapcsolatban szeretnék Öntől érdeklődni. Korábban sosem volt ilyen jellegű panaszom, 4 éve szültem, s a szülés után, amíg vissza nem állt a normális székletürítés, előfordult, hogy a nem rendszeres székelés és nagy erőlködés hatására közvetlenül a végbélnyílás mellett az éren kitüremkedés jelent meg. Ez aranyér lehetett vagy valami más? (Igazából soha senki nem mondta, hogy az, pedig szülés után ugye kellett kontrollra menni a nőgyógyászhoz, s elvileg ő láthatta. Ez akkoriban a normális, rendszeres széklet visszaállása után helyreállt. Azóta ezt a tünetet csak ritkán - főként székrekedés alkalmával - tapasztaltam, s magától rendeződött. Most 29 hetes kismama vagyok, s nem közvetlenül a végbélnyílásnál, hanem kb. attól 2-3 cm-rel távolabb tapintok egy kb. fél cm-es dudort, ami tükörben nézve erős „sötétkékes” színűnek tűnik. Szeretnék érdeklődni, hogy ez pontosan mi lehet ez, szükség van-e kivizsgálásra vagy hogyan kezelhető? (vérzés, viszketés egyelőre nem jelentkezett, néha ülésnél érzem, s inkább a fehérnemű szélének dörzsölése enyhén kellemetlen (normál fehérneműt hordok, nem tangát). Normális ez, hogy terhesség alatt ilyen kitüremkedések keletkeznek (az első terhességemnél nem volt egyáltalán ilyen problémám)? Illetve ami miatt még érdeklődök az az, hogy amióta a pocakom elkezdett nőni, feszülni, s a baba súlya gyarapodni (a terhesség elején rosszullétek, hányás miatt 10 kg-t fogytam, s igazából kb. a 15-16. terhességi hét környékén kezdett el a súlyom gyarapodni (idáig kb. 5,5-6 kg-t híztam), szinte folyamatos nyomást (vagy legalábbis igen gyakori) érzek hüvely- és végbéltájékon ülés utáni közvetlen felálláskor, ill. vizelet- és székletürítés idején. A baba hátsó fali tapadású, a nőgyógyászomnál érdeklődtem, hogy előfordulhat-e ilyen érzés, s ő azt mondta, hogy igen. (Nőgyógyászatilag a babával rendben vagyunk, zárt a méhszáj.) Ön szerint ennek a nyomásérzésnek lehet oka a baba fekvése és súlygyarapodása? Jelenleg rendszeres és normális állagú a székletem, bár azt nem mondanám, hogy egy szóra sikerül a székletürítés (az említett gyakori nyomásérzet miatt). Tudok tenni valamit ezek ellen a tünetek ellen?

Olvastam egy Bionet-es Aktív Balzsam nevű gyógynövénykészítményről, amit állítólag eredményesen alkalmaztak hasonló jellegű problémák esetén. Dr. úr ismeri-e ezt, s mi a véleménye róla?

Várom szíves tájékoztatását és véleményét! Aggódjak vagy ez elmúlik magától?

Köszönettel: Mónika

Csüllög Mónika írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos már több éve halogatom az aranyeres problémám megoldását, mert gondoltam el fog múlni. De ez nem történt meg. A héten véres székletem volt, és azóta is fájdalmaim vannak. Külső dudorokat is találtam magamon. A kérdésem annyi, hogy február 28-án síelni mennék, előtte érdemes-e orvosi segítséget, ambuláns gyógyítást igénybe vennem, vagy inkább majd csak ha hazajöttem? Gátolhat-e a síelésnél ha előtte valamilyen beavatkozáson esek át?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Cs. Mónika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves George!

A felfázás miatt gondolom, hogy inkább végbélrepedéssel kapcsolatosak a panaszai. A záróizom görcskészsége ilyenkor nagyban fokozódik, az izom "érzékennyé" válik, emiatt görcsölget.
A testmeleg ülőfürdők naponta többször jó hatásúak lesznek, aranyérre ható gyógyszerektől max. minimális javulás várható (a semmihez képest). Ha a panaszai nem múlnak, keressen fel szakembert.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

Panaszai valószínüleg több okra vezethetők vissza. Az alapja az egésznek az, hogy a terhesség során az alhasi nyomás fokozódik. Emiatt a visszeres visszafolyás a szív felé nehezítetté válik, visszeresség alakulhat ki mind a a lábakban, mind a gáton és a végbélben (ezek az aranyerek). Leírása alapján külső aranyere van, erre a terhesség alatt is (szoptatáskor nem) szedhető Detralex tablettát javasolnám.
A nyomásérzés oka az aranyeren túl az lehet, hogy a medencefenék- és a végbélzáró izomzat az állandó nyomástól, feszüléstől megkeményedik, kötötté válik, nehezebben "vezérlődik".
Az Ön által kérdezett készítményről tapasztalatom nincs, de terhességben a Motherlove aranyérkrémet, vagy a Pilex nevűt javasolnám, ezek viszont nehezebben elérhetőek. Ezek mellett az izomzat állapotának javítása céljából javasolnám a terhestorna elkezdését.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves fehérvári lány!

Ne egye olyan forrón a kását!
Olvassa el a "Jön is, megy is, marad is..." c. cikkemet a külső, rögösödött aranyérről, és nyugodjon meg. A korábbi vérzése nem valószínű, hogy belső aranyértől van, ilyen korban inkább gyulladás vagy végbélrepedés okozza. Mindkettő műtét nélkül gyógyítható.
Úgyhogy nyugi, ne a szike rémével aludjon, a dolog akár nyom nélkül is meggyógyulhat.
Ha teljes bizonyosságot akar, keressen fel szakembert.
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cs. Mónika!

Szerintem mindenképpen kérjen segítséget, senki sem fogja megerőszakolni, hogy ott helyben azonnal össze-vissza vagdossák, ami után majd nem akar síelni. Viszont segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a síelés ne a fenekéről szóljon, bármi is legyen a betegsége.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

george írta...

Tisztelt Dr Úr !

Először is kösznöm válaszát megtisztelt vele !
Kérdésem lenne hogy mennyi időt adjk magamnak? Mert úgy érzem hogy a fájdalom lecsillapodott kicsit nem nyilal wc-zés előtt illetve csak akkor van néha néha hogy ha puhán ülök. Érdekes módon nekem székletürítés közben illetve utánna nem fáj már. Ez elmúlt. De a tegnapi nap folyamán elég sokat vezettem 6-7 órát kb. És most ma kicsit megint érzem ha ülök, nagyon minimális fájdalmat.Tehát kérdése hgoy mennyi időt adjak magamnak? ez valaha tünetmentes lesz nekem? Mivel kezeljem esetleg van más tanácsa is a meleg ülőfürdőn kívűl? Műtéttel oldaható meg csak?

Köszönöm előre válaszát!

George


Kedves George!

A felfázás miatt gondolom, hogy inkább végbélrepedéssel kapcsolatosak a panaszai. A záróizom görcskészsége ilyenkor nagyban fokozódik, az izom "érzékennyé" válik, emiatt görcsölget.
A testmeleg ülőfürdők naponta többször jó hatásúak lesznek, aranyérre ható gyógyszerektől max. minimális javulás várható (a semmihez képest). Ha a panaszai nem múlnak, keressen fel szakembert.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves george!

Pár hét, egy hónap türelmi időt adjon magának, hogy teljesen panaszmentesé váljon. Székletrendezéssel kapcsolatos tanácsaimat hírlevél feliratkozás után kapja meg, javulás ettől is várható. Ha nem szűnik a panasz, keressen fel szakembert. Ha magától is elmúlhat, nem értem a kérdést a műtétről. Nyugi, türelem.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

george írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr !

Köszönöm ismételten a válaszát nagyon megtisztel vele !
Rendben van fogok adni magamnak pár hetet,egy hónapot. Elnézést kérek hogy ennyit kérdezgetek ezzel a problémával kapcsolatban,lehet kicsit túlzásba viszem de nem rosszindulatból csinálom hanem azért mert ilyen vagyok.Még annyit akartam mondani hogy érdekes módon a mai nap (tegnap kamillás meleg ülőfürdőt vettem.) nem nyilalt bele eggyáltalán de viszont a derekamba kicsit sugárzik a fájdalom. Lehet az hogy a gyulladás most megy ki?

Várom válaszát !

És mégegyszer elnézést hogy ennyit kérdezősködök!

Teljes Tisztelettel:
Geroge

Névtelen írta...

kedves doktor úr!
a rendelését az otp egészségpénztára finanszírozza az azzal szerződötteknek?
tervezem, hogy felkeresem amint tudom.
a bajom végbélrepedés,a sebész szerintem félrekezel.
mi a véleménye a zsályás ülőfürdőről?
(vagyis inkább tapasztalata?)
válaszát várva, üdvözlettel:zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Az OTP-vel természetesen van szerződésünk, terminál híján a kézpénz+számla kontrukció működik.
Ahogy a zsája hatásainak utánanéztem, a fertőtlenítő hatását emelték ki. Nem rossz, de azt kell mondjam, hogy a végbélrepedés kezelésében közel sem elsődleges szempont.
Ami ülőfürdőzésnél a végbélrepedéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy az azt kiváltó záróizomgörcsöt a testmeleg víz lazítja.
Tehát a lényeg: majdnem mindegy, hogy mit tesz bele (a repedés nagyrészt a "vízzárt részben van", az ülőfürdő közvetlenül nem éri), a hőfok a fontos.
Naponta többször negyedóra testmeleg ülőfürdő végbélrepedéses fájdalmak esetén megváltó hatású, annak ellenére, hogy az alapproblémát nem oldja meg, csak kezeli.
Várom szeretettel rendelésemen.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Alexandra írta...

Kedves Doktor Úr
21 Éves lány vagyok, és a panaszaim már régebben jelentkeztek, csak eddig el sem tudtam képzelni h mi történik velem, és hogy egyáltalán kihez forduljak és mit tegyek. 2009 ősze óta vannak problémáim a székeléssel, azt hiszem az is közrejátszhat, hogy sokszor volt székrekedésem. Először csak kellemetlen szúró érzést éreztem de nem vettem róla különösebben tudomást, majd később már határozottan fájt és úgy éreztem bele őrülök, miközben a fájdalom mellett elkezdett iszonyatosan viszketni is, és sokszor éreztem úgy, hogy be van dagadva. A mai napig kínoz ez a valami, ami azt hiszem aranyér. E levél megírása is azért történt ilyen késői, vagy inkább korai órában (kinek mi), mert a fájdalomtól nem tudok aludni. Nem tudom, hogy szükséges-e de azért megemlítem, hogy van egy bőrbetegségem: pikkelysömör. Lehet hogy ez is közrejátszik a dologban?
Tudna nekem tanácsot adni hogy kúráljam ki magam? (Esetleg tudna valakit ajánlani Somogy megyében aki tapintatosan és türelmesen ki tudna vizsgálni és meggyógyítani?)
Előre is köszönöm hogy időt szakított rám.
Tisztelettel: Alexandra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Alexandra!

Panaszai és alapbetegsége alapján nem aranyere van, hanem a pikkelysömör egy kevésbé gyakori, úgy nevezett hajlati előfordulása, amit a proktológiai rendeléseken nem minden esetben (én is néztem már el) ismernek fel, a neve psoriasis inversa. Bőrgyógyászát keresse ezzel a diagnózissal, kezelni fogja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr. Úr!
Szabolcs megyében,a körzeti orvosom,nem tudott proctológiai rendelést a közelünkben,ez kb 4 éve volt.Magamnak kerestem,aki állandóan műtéttel riogat,fissura ani,a problémám.Nitromines kúpot használok aktív időben,most 3 napja hemoclint.Már megveszem magamtól nem megyek vizsgálatra,mert aktív időben is bekukucskál,én meg egy kicsit meghalok.A torna érdekelne,vagyis a gyakorlatok,mert gyanítom,h ezzel a módszerrel gyógyító orvost nem találok a közelemben.Ön úgy érzem az írásaiból,h a beteget gyógyítja nem a tünetet kezeli.Legyen napról napra egyre több és több energiája erre:) Ha bármilyen linkkel tud segíteni,megköszönöm.A mail címem 1971nan@citromail.hu
Tünde

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tünde!

Egyelőre az a problémám a végbélrepedés gyakori okával, a záróizomgörccsel kapcsolatban, hogy a kezelésére szolgáló módszert nem sikerült teljes mértékben általánosítani. A dolog egyénre szabott, mivel sokféle probléma okozhatja a görcsöt. Ezen túl egyéb betegségeket is ki kell zárni egy alapos vizsgálattal.
Ezek figyelembe nem vétele a gyógyulás elmaradásához, a panaszok fokozódásához is vezethetnek.
Általánosságban a gyógyszeres kezelésen túl, a rendszeres, testmeleg ülőfürdőket, székletrendezést tudnám javasolni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

kataszabone írta...

Kedves Doktor Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a hétvégén véres volt a székletem, nagyon megijedtem, mert eddig ilyen jellegű panaszom nem volt.Ez a székelés sem járt fájdalommal és nem ürült nehezen sem, illetve nem szoktam fájdalmat érezni a végbelem körül.A férjem noszogatására elmentem a háziorvoshoz, aki vértvételt ( korábbi más területen lévő rosszindulatú daganatom miatt), széklet mintát és proktológiai vizsgálatot kért. Ön szerint a végbél repedés járhat fájdalom nélkül? Ha nem Ön szerint milyen problémám lehet? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Kata

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kata!

Valószínüleg aranyér okozza a vérzést, de lehet valamilyen gyulladás is. Repedés, úgy magában igen fájdalmas, ha nem az, valami más van mögötte.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

george írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Lenne még pár kérdésem. Írtam többször Önnek. 24 éves vagyok 100 kg am utobbi 2-3 88 kg ról meghíztam 100 kg ra. 185 cm vagyok. Írtam hogy üzletvezető vagyok sok streszz ér kb 1 jó éve már sokat idegeskedem és jóformán egy éve nem nagyon mozgook sőt szinte többet járok kocsival mint gyalog. Nos kérdésem hogy kifejezetten streszttől illetve kevés mozgástól kialakulhat belső aranyér vagy esetleg amit mondott hogy a görcstől valami izomgyengeség a fenéknél?Esetleg a rossz testtartástól hogy kicsit görbén állok és ahogy nyómodik az alhas amiatt? Utobbi napokban sportoltam ez 5. napja már de ma meg megint érzékeny volt mondjuk ma volt egy kis idegeskedés és hosszab autóúton is voltam a mai nap folyamán és érzékeny volt többször is. Pedig 2-3 napja megint jo volt. Nem értem most ez nekem életem végééig igy lesz ? Mikor várhatom az elmúlását? Nem voltam még mindig Dokinál de már nagyon nem tudom mitévő legyek nem is maga a nyilalgató érzés miatt hanem az hgoy mivel múlasztható el isten igazából ez az egész belső aranyér vagy ez a másik dolog amit mondott? Esetleg valami nagyon jó ötlete nincs?És a belenyilalás lehet attól hogy idegeskedek illetve pszihésen?

Várom válaszát a Doktor Úrnak!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves George!

Teljesen félreértett, a gyanú az izomgörcs okozta túlzott záróizomfeszülés. Mivel a sokismeretlenes egyenleteket (stressz, ülés, sport, túlsúly, panaszok) nehéz így megoldani, tényleg javasolnék egy proktológiai szakvizsgálatot, hogy ne csak légbőlkapott válaszokat kelljen kapnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

george írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr!

Köszönöm a válaszát megnyugtatott kicsit. Először is elnézését kérem hogy ennyit kérdezősködök de én ilyen természetű vagyok. Ne haragudjon érte! Még annyit fűznék a múltkroi kérdésemhez hogy most voltam ma lent úszni valóban úgy érzem hogy jobb. De pl ez az izomgörcs okozhat olyan panazt is hogy ilyen szúró érzés a fenéknél belül? Meg az miért van hogy egyre többet tapasztalom hogy ha lefekszek illetve felállok ott a fenéknél olyasmi érzésem van, vagyis olyasmi érzéshez tudom hasonlítani mintha ilyen kicsit zsibbadó érzés vagy nemistudom de mikor lefekszek vízszintbe akkor van ez mintha széklet lenne ott vagy nemtudom hogy mondjam mitnha lenen ott valami vagy ilyesmi érzés. Kb vagy egy hete használtam egy kenőcsöt ami aranyérre van belsőleg, megnézem az ujjammal ott belül körbe finoman a részeket de semmi érzékenyet nem találtam semmit se belül se az oldaltfalon ahogy megfogtam belül finoman. Nos ezalapján véve gondolom hogyha aranyerem lenne azt érehzhetném kézzel is vagy érzékeny lenne. Tehát még a kérdésem hogy akkor ez a dolog okozhat olyat is hogy amikor ülök illetve lehajolok iylesmi akkor igy szúró szerű érzést okoz? Hosszú ülésnél inkább okoz ilyen problémát nekem.
Várom válaszát!
És mégegyszer elnézést a buta kérdésekért!

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Problémám hónapok óta tart, az utóbbi kb két hónapban jutottam el idáig, hol jobban, hol kevésbé fáj. Székeléskor erős szúró fájdalmat érzek, ami napközben többször is belenyilall a végbelembe. Minden székelés végén élénk piros vér csöpög. E mellett gyakori (már szinte állandó) alhasi fájdalmam van. Problémámmal voltam sebészeten rectoskópiás vizsgálaton, az orvos semmi problémát nem látott, kamillás aranyér kúpot írt fel. A tüneteim azóta sem javultak, a szúró, égő érzés a végbelemben most már szinte egész napos. Ön szerint mi lehet az igazi bajom? Türlemmel várom válszát. Köszönettel: Anikó

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!

A problémám amivel kapcsolatban írok több éve kezdődött. 33 éves férfi vagyok. Nagyon erős viszketés kínoz a végbél környékén. A legtöbbször akkor, amikor beizzad (reggel felkelés után vagy fizikai megerőltetés során), de egyébként is előjön a kényszer a viszketésre. Székelés után is hasonló a helyzet (nagyon erős viszketés)és ilyenkor a törlés során némi vércseppeket is látok a papíron (ezt már inkább a dörzsölésnek tudom be). A széklet egyébként nem véres és voltam féregpete vizsgálaton is, ami negatív lett. Aranyeret nem állapítottak meg nálam. Három különböző bőrgyógyászt is felkerestem akik különböző krémekkel láttak el, de sajnos egyik sem segített. Mindegyik az izzadásra fogta, de az is megmaradt.
Kérem véleményét ebben és ha tudna ajánlani egy proktológust Szeged környékén, azt megköszönném, mert mindenképpen el akarok mostmár menni.
Üdvözlettel:
Csaba

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

Sajnos, nem ismerek senkit Szegeden.
A viszketés, gyulladás nehéz ügy, sokszor csak kizárásos alapon lehet rendbe tenni. Ha nincs aranyere, érdemes még a proktológián kívül (mivel a bőrgyógyászat már megvolt) a gasztroenterológiát is útba ejtenie, lehet, hogy akár feljebbről jön a baj oka (vastagbélgyulladás, -polip).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

üdv.Doki!
Ne haragudjon hogy igy szólitom meg,de a cikkeiből ugy gondolom,egy közvetlen ember,és nem sértődékeny.Londonbol irok megin,egy kérdésem lenne még,miota ez a bajom van,és már én sem tudom mi ez,de lehet hogy nem aranyér,ami még harmadik honapja is fáj,azt vettem észre,már kétszer,hogy a köldököm be vörösödik,nem fáj nem viszked,csak vörös,az unokám popsikenőcsével be kenem és egy pár nap mulva elmulik.van-e összefüggés esetleg egy bélproblémáva?Azért zaklatom a kérdéseimmel,mert ha valami komolyabb bajom lehet nem várok májusig inkább hamarabb megyek haza hogy ezt kideritsük.Megköszönöm a válaszát és igérem nem zaklatom.Én a pesti rendelőjébe tudok jelentkezni.Ha én május közepe körül szeretnék menni,mennyivel elötte kell jelentkeznem?Üdvözlettel Irén...

ponihal írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy harmincas évek elején járó férfi vagyok. Azzal a problémámmal fordulnék Önhöz, hogy egy hónapja vettem észre, hogy a végbelem körül sok apró kinövés van. Az interneten olvasva azt láttam, hogy ez a HPV re jellemző, de a nemi szervemen nincs semmi. Elmentem egy bőrgyógyászhoz aki azt mondta, hogy fibróma és azért nőtt ki mert ott összefekszik és dörzsölődik a bőr. Lézerrel leszedte, de legbelül hagyott valamennyit. Lehet e ezekből belül a végbelemben is? Hogyan lehet kezelni? Nincs sem vérzésem sem véres székletem, nem fáj a székelés, és ehhez hasonló panaszaim sincsenek. Volt e ilyen a praxisában? Mi a megoldás? Mikre figyeljek oda?
Válaszát várva tisztelettel Ponihal

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Irén!

Passz, nem akarok (feleslegesnek tartom) ötletelni az összefüggésekről. Pestre kb. 2-3 héttel előbb érdemes bejelenkezni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ponihal!

Kicsit áttételesen tudom csak megérteni a betegségét. Van úgy, hogy az összefekvéstől, dörzsöléstől a terület begyullad, ilyenkor kinövések is keletkezhetnek.
Az alapprobéma bőrgyógyászati kezelése után esetleg érdemes lehet ezeknek az eltávolítása, mivel ezek is fokozhatják a gyulladást.
A logika azt mondatja velem, hogy a végbélen belül a terület nem dörzsölődik, ezért ilyen probléma itt nem lehet.
A tapasztalat viszont az, hogy akár bélbetegség (-gyulladás) is okozhat ilyen növedékeket, ezek ilyenkor belül is megtalálhatóak. Viszont csak nagyritkán az okozói a panaszoknak. (Remélem, nem voltam túl bonyolult.)
Úgyhogy javasolni tudom csak Önnek a proktológiai vizsgálatot.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Szilvia írta...

Tisztelt Dr. Bánfalvi Péter!
22 éves hölgy vagyok. Évek óta vannak arany eres panaszaim. Természetesen orvos látta már. Bár csak körzeti,mert akkor még nem tudtam hova kell vele fordulni. De ő azt mondta,hogy nem kell műteni. Bár sűrűn vérzik,és egyéb váladék (talán geny?) is jön belőle.
A mostani kérdésem viszont kicsit össze tettebb lenne.
Másfél hónapja műtöttek farokcsont cisztával. Ezt csak azért tartom érdemlegesnek megemlíteni,mert a varratszedés után újra begyűlt a ciszta és antibiotikumot kaptam rá. Illetve hát döfködnöm kellett a hasamba a szurit (egy napos sebészeten műtöttek). Mióta nem szúrom magam azt vettem észre,hogy nem tudok wczni. Mindig is híg székletű voltam. Többnyire nekem akkor jött ki az aranyér is,illetve akkor vérzik nagyon sűrűn. Most pedig azt érzem,hogy belül mintha valami fal lenne. Hiába erőlködöm,vagy hogy rohanok a wc-re,mert érzem hogy fortyog a hasam,és ott ülök vagy fél órát mert hiába nyomok,semmi. Aztán nagy nehezen megindul,de akkor sem úgy hogy azt érezném már nem kell tovább. Kérdeztem a sebészt,aki a cisztával műtött,hogy lehetséges e,hogy a ciszta miatt történt valami,vagy gyűlik valahol a váladék és az zárná el? Minden esetre azt mondta hogy ő ezt kizártnak tartja. Más vonalon tapogatózzak. Itt olvasgattam pár levelet,illetve Öntől válaszokat. És azt láttam,hogy az antibiotikum okozhat gondokat. Ön szerint lehet hogy nálam is az zavart be? Vagy az injekció? (azt egyébként trombózis ellen kaptam,hogy nehogy kialakuljon. legalábbis a nővér ezt mondta).
Üdvözlettel: Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Az antibiotikum, a szuri és a műtét szerintem mind csak közvetetten járult hozzá panaszai kialakulásához, melyet szerintem leginkább záróizomgörcs okozhat.
Kérje szakember, proktológus segítségét, a dolog műtét nélkül rendezhető.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nekem az aranyeres panaszaimra olyan készítős kúpot írtak fel, amiben nitromint nevű gyógyszer van. Lehet figyelmetlen voltam, de nem találtam erről a szerről a hatóanyagoknál, amiket felsorolt. Mi ennek a szerepe a kúpban?

Köszönettel: N. Katalin

Szilvia írta...

Tisztelt Dr. Bánfalvi Péter!
Csak szeretném Önnek megköszönni a nagyon hasznos sorait!
Sikerült rájönni, hogy mi a baj. Valóban záróizom görcs volt a probléma. De elég volt a körzeti orvost felhívnom. S végül is megoldódott a problémám. Elfelejtettem,és nem is tartottam fontosnak, hogy mikor az antibiotikumot elhagytam,és a szurim is elfogyott akkor voltunk az utolsó kötözésen,és mondták hogy ne ragasszam tovább a kötszert mert kivan készülve a bőröm a ragasztótól, és hát én így is tettem,nem ragasztottuk,de szorítottam folyton össze,mert féltem hogy elcsúszik és olyan lesz a bugyim,a nadrágom,szóval mindenem. És felhívtam a körzeti dokim,elmondtam hogy Ön mit írt,és ki faggatott és akkor derült ki,hogy ez a gond. Hogy én folyamatosan szorítom össze a fenekem. Mondta az orvosom hogy igyekezek lazítani a dolgon,nem csúszik el az olyan könnyen. Azóta semmi problémám a wc-zéssel (és ezt gyorsan le is kopogom). Szóval végtelenül hálás vagyok Önnek!
Örök tisztelettel: Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katalin!

A Nitromint záróizom-lazító, melyet a felsőbb záróizom görcsössége esetén én is alkalmazok. Ez nem aranyérre való, de végbélpanaszra, végbélrepedésre igen. Arra kell még vele kapcsolatban odafigyelni, hogy ha valóban van belső aranyere is, aranyeres panaszait, az aranyerek keringését a Nitromint fokozhatja. Ilyenkor érdemes 2-3x1 tabletta adagban Detralexet is szedni mellé.
De ha a végbéltükrözés nem mutatott ki aranyeret, csak a záróizom-görcsre, végbélrepedésre derült fény, a Nitromintes kúp sokszor nagyon jó választás.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! 27 éves vagyok, kicsi korom óta székletürítési problémáim vannak/voltak. Ennek köszönhetően szép "kis" külső aranyerem van. Minden reggel találkozom vele... Panaszmentes, mert nem fáj, nem vérzik - persze figyelek is rá. De van egy mumusom: a nagypapám végbélrákban halt meg. Nem vagyok jó páciens, nem szívesen megyek orvoshoz, csak ha jó okom van rá. Viszont egyre többet olvasok a megelőzésről, így akadtam rá az Ön oldalára is.
A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint kell-e tartanom a végbélrák kialakulásától, illetve mit tehetek azért, hogy visszább húzódjon, zsugorodjon az aranyerem?
Válaszát előre is köszönöm! Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Akinek lik van a hátsó felén, annak van esélye a végbélrákra. Mivel örökletes tényezők szerepet játszanak kialakulásában, a kockázat az Ön esetében fokozottnak tekinthető, ami nem bélyeg, nem bizonyosság, csak egy lehetőség, melyet érdemes elkerülni.
Erre két lehetősége van, ha visszaszorítja mindazokat a rák kialakulását elősegítő tényezőket, melyekre befolyással bír, és megbarátkozik a szűrés gondolatával. Az elsőhöz tudok segítséget nyújtani azokkal a tanácsokkal, melyeket Aranyér hírlevél feliratkozásakor megkap. A vastagbél- végbélszűréssel kapcsolatban keressen fel egy olyan gasztroenterológust és egy proktológust, akikkel hosszútávon, az élete során kapcsolatot tud fenntartani.
Az aranyerével kapcsolatban az ehhez a témához kapcsolódó cikkek elolvasását javaslom, minden benne van.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Bánfalvi Péter Úr!

Úgy gondolom - átnézve az Önhöz intézett kérdésekre adott válaszokat - a nálam jelentkező problémára is kaphatok Öntől kielégítő választ.
Kérem tájékoztasson, milyen módon lehet az aranyér injekciós kezelése következtében beszűkült végbélnyílást "konzervatív" módon hatékonyan tágítani.
/ A hivatkozott injekciós kezelés már több, mint 30 éve történt. Akkor még nagyon fiatal voltam, így sajnos a későbbiekben már nem lehetett kideríteni, hogy abban az időben milyen hatóanyagot tartalmazhatott a kezelés során az alkalmazott injekció, ami - bár az aranyér és bőrrepedés klasszikusnak mondható tüneteit elmulasztotta - sajnos beszűkült végbélnyílást eredményezett a maga "sajátos" tüneteinek kíséretével./

Nagyon örülnék, ha a fent említett problémára lenne tényleges és biztos megoldás, mely sok kísérő, kellemetlen, egyéb tünetet is megszüntetne. /Sajnos eddigi "próbálkozásaim" a probléma megszüntetésére eredménytelenek voltak. A műtét, amire javaslatot kaptam a felkeresett dr. Úrtól - az Ő állítása szerint is - kétséges kimenetellel zárulhatna. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy előfordulhat a műtét után, hogy az érintett izmok záródása nem lenne 100%-os. Természetesen így nem vállaltam a műtétet./

Bízom benne, hogy sok-sok idő elteltével, az Ön segítségével mégis megtalálható problémámra a tökéletes megoldás.

Várom mielőbbi válaszát!

Üdvözlettel,

E.Eszter

handballboy írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kérem segítsen!18éves fiatal srác vagyok akinek van egy problémája!
A végbél kivezető nyilásnál található egy csomó(dudor)!Szerintem túl fiatal vagyok,h aranyerem legyen,de sajnos nemtoom,h mit is tehetnék!Vércsík nincs a székletembe,fiszketés úgyszintén nem észlelhető,se hasmenésem,se székrekedésem nincs!Egyedüli próbléma amit érzek egy szúró fájdalom,amit ellehet viselni...!Mi lehet ez Doktor Úr?Napi szinten mozgok,mivel igazolt kézilabdázó vagyok,így a testmozgás is teljesül,ami az egyik kiváltó lehet,ha nem mozgunk eleget!Nemtoom,h mit tegyek!Kérem segítsen,adjon tanácsot!

Tiszteletem

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Kicsit gyanús nekem az ügy azért, mert:
a) ha a felajánlott műtét után esetleg "az érintett izmok záródása nem lenne 100%-os", az azt jelenti, hogy a vizsgáló orvos azt találta, hogy a szűkületet a záróizom feszülése okozza, azért ezen történne a műtét. Ebben az esetben nem hinném, hogy a réges-régi injekciónak sok köze lenne a mostani állapothoz.
b) ha az injekciók hatására a kötőszövet, a nyálkahártya hegesedett be (nem hinném, hogy ilyen beavatkozás után az izom hegesedne össze), akkor a kellő tágassághoz egy foltot, egy lebenyt kell pótolni, aminek nincs köze az izmokhoz.
Az a) esetben a dolog műtét nélkül is szinte mindig orvosolható, erről többet a http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm oldalon talál.
A b) eset már bonyolultabb, csak ebben profi sebész végezzen ilyen beavatkozást.
Mivel két különböző dologról van szó, láthatólag merőben más megoldási lehetőséggel (a sima tágítgatásról nem is beszélek, felejtse el), sajnos konkrét megoldást nyújtani nem tudok.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Fiatalúr!

Elmondott panaszai, sportossága alapján csak sejteni tudom, hogy inkább végbélrepedés okozza a panaszt ( http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm ), mint rögös külső aranyér (külön cikk van erről).
A fenti linken talál tanácsokat, esetleg a testmelegvizes ülőfürdőket (panasz esetén míg át nem melegszik) kipróbálhatja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
35 éves vagyok és tanácstalan egy végbélproblémával kapcsolatban. Eddig soha nem volt aranyerem, sem egyéb panaszom odalent. Kb. egy-másfél hónapja azonban rettenetesen viszket a végbélnyílásom környéke. Próbáltam hintőport, tisztálkodószer cserét, nedves törlőkendőt, semmi nem használt. Semmi egyéb panaszom nincs, sem faájdalmam, csak néha csípős érzés a nagyon érős viszketés mellett, ami főleg reggel és este kínoz. Nemrég azt is észrevettem, hogy egy jópár milliméter hosszú "bőrlebeny" is képződött, ami érintésre teljesen érzéketlen és nem is fáj. Amit még szeretnék hozzátenni, hogy munkahelyi problémák miatt hónapok óta stressznek és feszültségnek vagyok kitéve.
Kérem adjon tanácsot, milyen jellegű problémám lehet, a blogját olvasva több helyen is előjött a neurológiai háttér, elképzelhető, hogy az én esetemben is ez a probléma? Vagy valami súlyosabb betegségnek is lehet jele a nem múló viszketés?
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel : György

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném véleményét kérni. Egy hónapja lettem 22 éves. Gyermekkoromban gyakran volt székrekedésem, többször előfordult, hogy 4-5 napig nem volt székletem, ami után már természetes volt, hogy rettegtem az ürítéstől. Szerencsére mostanára a dolgok javarészt rendeződtek. A székletem olykor-olykor változó, de még manapság is előfordul, hogy hétvégén egyáltalán nincs székletem, aztán meg....

A problémám a következő.

Hónapokkal ezelőtt egy kisebb szorulás után éreztem egy kisebb nyomást a végbélnyílásom környékén. Eleinte azt hittem, hogy esetleg valami odaszorult, de a következő ürítés után sem múlt el. Nem fájt, nem viszketett, csak olyan érzés volt, mintha lenne ott valami, holott nem volt. Még azt se tudtam megtippelni, hogy most kint vagy bent van-e valami probléma. Nyugtalanná tett addig a pontig, hogy csak a hátamon feküdve, szétnyitott lábakkal tudtam nagy nehezen aludni. Úgy éreztem, mintha egy ér megdagadt volna és szinte éreztem, ahogy áramlik benne a vér.

Egy pár nap múlva édesanyám ajánlotta nekem a Mastu S kenőcsöt, amit elkezdtem alkalmazni és kb. 3 hét múlva azt vettem észre, hogy már nem olyan nagy a nyomás. Rá kb. egy hétre a probléma mintha megszűnt volna.

Azonban egy hete sajnos megint szorulásom volt és a panasz újra előjött. Tisztára úgy érzem, mintha valami lenne a végbélnyílásom környékén vagy egy kicsit bentebb. Azt is furcsállom, hogy ha a lábaimat összezárom, akkor egy pár másodperc múlva, mintha egy kis adag levegő préselődne ki a végbélnyílásomból, pedig a székletet és a szelet - ha kell - vissza tudom tartani. Az aranyér semmilyen tipikus tünetét nem tapasztaltam magamon; nem fáj a székelés, nem viszket a hátsó tájékom, nem vérzik....csak ez a kiss nyomó érzés van ott. Ez semmilyen módon nem befolyásolja a székletemet, tehát nem 'tartja vissza', stb.

Ön mire gyanakszik?

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves György!

Panaszait (minő csoda) valamilyen gyulladás okozza. Ezért van mind a viszketés, mind pedig a bőrlebeny képződés. Talán az Ön esetében a stressz nem közvetlen kiváltó tényező.
2-3 orvost szerintem érdemes lenne felkeresnie:
Proktológus, vagy megoldja a dolgot vagy továbbküldi:
1) Bőrgyógyászhoz vagy
2) Gasztroenterológushoz (bélgyógyász)
annak függvényében, hogy inkább bőr vagy bélprobléma a valószínű a gyulladás okaként.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Ezt a kijövő dolgot leginkább látni kéne, de valószínűleg egy nem teljesen kint lévő rögösödött aranyér köszön ki ilyenkor.
Legyen szíves olvassa el a "Jön is, megy is..." c. cikket erről a dologról.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

E. Eszter vagyok és ezúton is szeretném megköszönni, hogy ilyen rövid időn belül válaszolt kérdésemre. T. Dr. Úr, ha egy Önnel folytatott személyes konzultáció keretében lehetőségem nyílna pontosan felvázolni a konkrét kialakult helyzetet és kérdéseire közvetlenül választ adni, Ön - ha a b./ esetről (kötőszöveti károsodásról lenne szó)elvégezné-e a műtétet 100%-os biztonsággal, vagy tudna-e ajánlani számomra olyan sebész orvost, akiben maximálisan megbízhatnék. Problémám sajnos nem egyszerű, úgy gondolom azért sem sikerült ezidáig megtalálni azt a megoldást, mely biztonságos és nincs olyan nagyon nemkívánatos "mellékhatása", mely esetleg egész további életemre elkísér.

Üdvözlettel,

E. Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Tudok ajánlani megbízható orvost, aki ebben a műtéti típusban járatos.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Kimondhatatlanul nagy öröm lenne számomra, ha problémámat tökéletesen orvosolni lehetne - és itt természetesen a tökéletesen szón van a hangsúly. Eddig nem találkoztam olyan orvosi véleménnyel, amely ezt felelősséggel garantálta volna. Sajnos mostanáig kizárólag olyan válaszokat kaptam, melyekben nyíltan közölték velem, hogy a műtétnek elég kockázatos és egész további életemet meghatározó "mellékhatása" van. Hát ezért nem vállaltam eddig a műtétet és maradtak az egyéb "gyógymódok", melyekről tudjuk, hogy csak tünetileg nyújtanak enyhítést, az alapvető problémát nem oldják meg... Ha Önnek van olyan orvos kollégája, aki eredményesen segíteni tud problémámon, hosszú évek gondjaitól szabadítana meg, melyekről azért tudni kell, hogy hiába a kellő odafigyelés, azért a tünetek mindig kicsit súlyosabbá válnak. Kedves Doktor Úr! Amennyiben a fent leírtak után is " áll az ajánlata", hogy tud számomra megbízható specialistát, nagy örömmel hívnám Önt a honlapon megadott telefonszámon.

Köszönettel,

E. Eszter

Kalafutné Takács írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Problémám a következő lenne: Idén (2010) februárban voltam végbél tükrözésen, mert észrevettem hogy a székletemen nyálkás vér van. A doktor úr akinél jártam azt mondta belső atranyér és gyűrűt rakott fel valamint kúpot írt. Egy ideig rendeződött a dolog de aztán ismét jelentkezett a vére széklet. Ma 2hete ismét belső aranyér gyűrűzésem volt, hazsnálom a kúpot (perubalzsamos) ennek ellenére ma ismét véres volt a székletem. Eléggé meg vagyok ijedve ,hogy esetleg valami nagyobb baj van. Sajnos mivel 3 műszakban dolgozom csak 2hét múlva tudok visszamenni az orvoshoz. Egyébként 35 éves vagyok és ülő munkát végzek, székrekedésem nem szokott lenni de most 4-5 napja nehezebben megy a székletürítés. Tudom nehéz így látatlanban tanácsot adni, mégis azt kérné írja meg ön mire gondol. Lehet ismét aranyér? Normális ez?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Bea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Amennyiben kizárólag tökéletes eredmény a megfelelő, soha nem fog elvárásaihoz embert, orvost találni. Sajnos a lehető legjobb nem lesz Önnek elég, az Ön által eddig megkérdezettek, szerencsére nyíltan közölt véleményével egyetértésben el kell mondjam, hogy a betegség előtti állapothoz képesti 100% a legtöbb esetben csak elérhetetlen cél lehet, a jelenlegi állapothoz képest kell sokkal jobb eredményt elérni. A műtétnek valóban lehetnek szövődményei, melyek a lehető legnagyobb gondosság mellett is bekövetkezhetnek. Ezt el kell fogadni, vagy bele se kezdjen az ember.
Javaslom, amíg "bírja", maradjon az eddig próbált, egyéb gyógymódoknál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bea!

Panaszai sok mindenre utalhatnak. Lehet a gyűrűzés utóhatása, lehet a keletkezett seb gyulladása, de lehet feljebbről jövő is.
Megítéléséhez tényleg látni kell, beszéljen orvosával legalább telefonon.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Meg kell mondjam, arra nem számítottam, hogy visszavonulót fúj és legalább egy konzultáció erejéig nem lesz "érdekes" az Ön és Kollégája számára a problémám, ami egyben kifejezi csalódottságomat és sajnálatomat egyaránt. De mindemellett Ön Nyert! Amennyiben tényleg van olyan orvos-specialista kollégája, aki nagy-biztonsággal végezné a beavatkozást, jelenlegi állapotom és az egyre súlyosbodó egyéb "mellékhatások" miatt úgy gondolom meg kell alkudnom a lehetőségekkel és vállalnom kell a kockázatot. Remélem megérti, hogy nem szeretnék a mostaninál kellemetlenebb helyzetet teremteni magamnak. Ám legyen, aminek lennie kell, legalább lássuk Önök mit mondanak. Igazolják-e az Önök előtt szólókat, vagy esetleg tényleg napról-napra fejlődik az orvostudomány és vannak új és az eddigieknél megbízhatóbb, jobb gyógyítási módszerek, megoldások,... vagy én jártam eddig nem-kielégítő intézményekben, vagy.....ki tudja. Mindegy: A Remény hal meg utoljára, hát lássuk a Medvét!...Akkor felkereshetem?

Üdv,
Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Az orvos-beteg kapcsolat lehetőség szerint egyenrangú partneri viszony kell legyen szerintem.
Ha valaki úgy száll be egy kapcsolatba, hogy neki csak az elérhetetlen tökéletes a minimum, akkor köszönöm, én (és más sem) ilyen kapcsolatból nem kérek, eleve kudarcra van ítélve.
Itt nem az a kérdés, hogy érdekes-e az Ön esete, vagy segítségre szorul-e, hanem az, hogy tud-e olyan bizalmi kapcsolatot kialakítani orvosával, ami a gyógyulás útjára vezeti. Inkább most csalódjon, most sajnálja... Ne haragudjon, nem a "leszarom" tablettát vettem be, csak ez így egy eleve vesztett menet mindkettőnknek, amibe én nem mennék bele mindkettőnk érdekében. Remélem megérti.
Nem mondtam igazat, a kapcsolat a végbélplasztikára jelenleg nincs meg, de megmozgatok érte (folyamatban van), amit lehet.
Javaslatom a következő: ha úgy gondolja, hogy el tudja fogadni a nem tökéletes, csak a jobb, viselhetőbb, szabadabb, stb. állapotot, akkor keressen fel, és ha esetleg valóban erre a végbélplasztikai megoldásra van szüksége, amint megvan az elérhetőség, keresem.
De kérem, üljön le magában, rágja át önmagával, mielőtt bármit is tesz, gondolja át elvárásait, hozzáállását.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Doktor (Úr)!

Köszönöm, hogy végre őszinte volt hozzám! Én lettem volna nemcsak az egyik legboldogabb ember a földön, de a legjobban meglepve is, ha tényleg tudott volna segíteni - ha nem is tökéletes, de mégis (az Ön szavaival élve) a mostani állapotomnál sokkal jobb megoldást nyújtani problémámra, és azt felelősséggel tudta volna vállalni is. De kérem, mondja meg az én esetemben mi az a "jobb" megoldás, amit vállalni lehet. Legyünk őszinték: ebben az esetben nagyon komoly műtéti mellékhatásról lehet szó, mégpedig arról - most már kimondom -, hogy további életemre esetleg Tenára szorulnék. Őszintén mondja meg kérem ki vállalná ilyen feltételekkel a műtétet, ha úgy érzi talán még van esély számára a teljesebb életre, hiszen - jelen esetben: azaz az én esetemben - annyira azért még nem vagyok öreg, hogy ekkora kockázatot vállaljak! Még egyszer megkérdem (persze csak képletesen: a mostani helyzetben mi a "jobb" megoldás, ami nem tökéletes, de vállalni lehet! Amiről Ön eddig tájékoztatott az egy olyan ultimátum, ahol minden következményt nekem kell vállalnom és további felelőssége természetesen senkinek nincs! Ön nagyon jól tudja, hogy itt nincs „jobb”, csak „jó” megoldás. Ha ez a „jó vagy tökéletes megoldás” nem létezik, akkor - remélem megérti – én ezt a bizonyos „jobb” megoldást nem tudom vállalni, egyszerűen nem vállalhatom!
Ami viszont igen komoly problémát okoz, az a kialakult állapot miatt kihagyhatatlan egyre több hashajtó, emésztést segítő, méregtelenítő teák tömeges fogyasztása a "visszaszivárgás" miatt, amelyekről tudjuk, hogy folyamatos fogyasztásuk szintén újabb, nem egyszerűen megoldandó helyzetet teremt, hiszen egyre többet kell fogyasztani belőlük és folyamatosan változtatni kell őket, hiszen a szervezet megszokja használatukat, stb... szóval ezek "jótékony" hatásairól szintén órákat regélhetnénk. Sajnos a problémám tényleg komoly, de azt hiszem Ön ezzel már réges-rég tisztában van eddigi leveleim alapján. Most már mindegy! Eddig legalább reménykedhettem egy kicsit. Azt azonban remélem, most már nem hiszi, hogy semmi köze a régen kapott injekcióknak a kialakult állapotomhoz, hiszen azok a problémák egyértelműen azóta állnak fenn, csak természetesen egyre súlyosabbak.
Sajnálom, hogy - akaratom ellenére - valamiféle cinikusságot váltottam ki Önből: hangsúlyozom nem volt szándékos, sőt segítségre vágytam, nem is tudja mennyire, de Ön nyugodtan vegye be a "leszarom tablettát", hiszen Ön megteheti.

Köszönöm, hogy számos fontos elfoglaltsága mellett időt fordított leveleimre, de ígérem, nem fogom többet "zaklatni" és választ sem várok erre a megkeresésemre, így Önnek sem lesz rá szüksége, hogy ne mondjon igazat! / Őszintén írom: se Ön, se Családja ne találkozzon „közelebbről” ezzel a problémával! /

További minden jót és olyan Pácienseket kívánok Önnek, akiken tényleg tud segíteni, és örömmel emlékeznek majd arra a napra, amikor először fordultak Önhöz segítségért!

E. Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Ne haragudjon, de teljesen félreértett, nem is tudom, most mit is írjak, annyira lebénít válasza. Először a gondolataimat írnám le, aztán azt, amire jutottam.
Gondolatok:
1) Egy olyan műttéttel riasztgatja magát kérdéseivel, ami vizsgálata után megoldásként lehet, hogy nálam szóba sem kell, hogy kerüljön. Miért biztos, hogy csak a legbonyolultabb, leggyötrelmesebb megoldás jelenthet reményt az Ön számára?
2) Nem írtam olyat, hogy nem létezik jó megoldás, csak azt, hogy a tökéletes, teljes mértékig és mindig problémamentes nincs. Miért mossa Ön össze a kettőt?
3) Az, hogy ha kijelentem, hogy ha csak a "tökéletes a minimum" az elvárása, akkor felesleges nekiindulnia, úgyis csak csalódni fog (ezt akár vegye általánosításnak is, bármiben az életben), nem azt jelenti, hogy semmiért sem vállalok felelősséget. Miért gondolja ezt?
4) A leszarom tablettát betegekkel kapcsolatban sosem veszem be, cinikus meg végképp sohasem vagyok, erre nem is utaltam. Nem értem, miért szeretné, ha Önnel kapcsolatban ezt tenném? Kinek lenne az jó?
Következtetések:
1) Ön jelenlegi gondolatmenetével csak rosszul járhat. Ha műtét lesz, a megoldás csak sokkal jobb lehet, tökéletes nem, így biztos, csak a bajt fogja belőle érezni, észrevenni, bármilyen kicsi is legyen az. Ha nem vállalja a műtétet, marad a folyamatosan romló állapot.
2) Lényegében nem is gondol arra, hogy a Téna pelenka viselésével fenyegető műtéten kívül más, gyógyulást nyújtó megoldás létezik, különben nem írta volna felvetésemre, hogy vegyem be a leszarom tablettát.
3) Most, mielőtt összegezném, kérem vegyen mély levetőt, és legalább vesse fel a lehetőségét annak, hogy lehet abban valami, amire az előző levelemben már utaltam.
Csak azt tudom kiolvasni szavaiból, hogy Ön már lemondott arról, hogy meggyógyuljon, és kapkodva keres kifogásokat az ellen, hogy az egykor történtek után az áldozatszerepből kikerüljön. Tudom, hogy már sok helyen volt, tudom, hogy szörnyű dolgokat kell kiállnia. De, különben miért utasítaná el ennyire (az Ön szavaival élve) cinikusan azt, hogy normálisan, kissebb problémáktól eltekintve rendbe jöjjön. És nem a székletcsorgásról, a pelenkához kötöttségről beszélek.
Üljön le magával őszintén, nézzen mélyen magába, rágja át gondolatait. Aztán álljon fel, fogadja el, ne utasítsa vissza, bármi van, lesz, és vegyen erőt magán a folytatáshoz, bármit is választ.
Kérem, nem válaszoljon azonnal olvasás után, valószínüleg az úgyis csak fájdalomteli indulat, elutasítás lenne.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kérésére átgondoltam válasz-levelemet, mielőtt elküldtem, de nincs bennem se fájdalom, se elutasítás, csak mérhetetlenül nagy értetlenség és csodálkozás.

Higgye el én sem erre számítottam, amikor először, sok-sok- hittel és reménnyel felkerestem Önt, de most úgy gondolom, vagy félreértések sorozatán megyünk keresztül vagy valamiféle furcsa módon a leírt szavak, mintha mást jelentenének az Ön és az én olvasatomban. Egyet viszont úgy gondolom Önnek is, el kell fogadnia: ha nekem végig kell gondolnom a leírtakat, akkor Önnek is figyelmesen el kellene olvasnia leveleimet, melyekből egyértelműen kiolvasható a segítségkérésem és részemről az „alku” lehetősége és egy személyes konzultáció kérése a pontosabban értelmezhető és a problémát a lehető legtökéletesebben megoldható lehetőség irányába:
(idézet: 2010.04. 19-én 17:50-kor írt levelemből):
„Amennyiben tényleg van olyan orvos-specialista kollégája, aki nagy-biztonsággal végezné a beavatkozást, jelenlegi állapotom és az egyre súlyosbodó egyéb "mellékhatások" miatt úgy gondolom, meg kell alkudnom a lehetőségekkel, és vállalnom kell a kockázatot. Remélem, megérti, hogy nem szeretnék a mostaninál kellemetlenebb helyzetet teremteni magamnak. Ám legyen, aminek lennie kell, legalább lássuk, Önök mit mondanak. Igazolják-e az Önök előtt szólókat, vagy esetleg tényleg napról-napra fejlődik az orvostudomány és vannak új és az eddigieknél megbízhatóbb, jobb gyógyítási módszerek, megoldások,...”
Véleményem szerint ez a megfogalmazás pontosan azt jelenti, hogy legalább beszéljük meg, mi lehet az a jobb megoldás.
(folytatom)

Névtelen írta...

Következő:
1/. idézet az Ön válasz-leveléből (2010. 04. 22. 10:35) „Az orvos-beteg kapcsolat lehetőség szerint egyenrangú partneri viszony kell legyen szerintem.
Ha valaki úgy száll be egy kapcsolatba, hogy neki csak az elérhetetlen tökéletes a minimum, akkor köszönöm, én (és más sem) ilyen kapcsolatból nem kérek, eleve kudarcra van ítélve.
Itt nem az a kérdés, hogy érdekes-e az Ön esete, vagy segítségre szorul-e, hanem az, hogy tud-e olyan bizalmi kapcsolatot kialakítani orvosával, ami a gyógyulás útjára vezeti. Inkább most csalódjon, most sajnálja... Ne haragudjon, nem a "leszarom" tablettát vettem be, csak ez így egy eleve vesztett menet mindkettőnknek, amibe én nem mennék bele mindkettőnk érdekében. Remélem, megérti.”
Sajnos nem egészen értem válaszának ezt a részét, hiszen én arról tájékoztattam, hogy nézzük meg az Önök segítségével tényleg van-e valamilyen megoldás, lehetőség a segítségnyújtásra. Egyben egyértelműen tudattam, hogy, ha kell, kénytelen leszek kompromisszumot kötni, de nyílván nem mindegy, hogy mekkorát….. Ön a bizalomról beszél…ha én elfogadom, sőt kérem, hogy ezt egy konzultáció segítségével – ahol több, felmerülő kérdésre választ lehet kapni és adni – beszéljük meg, akkor ezt Ön minek nevezné, ha nem bizonyos mértékű kompromisszum-keresésnek.

Más: Ennek az idézetnek szinte minden szava egyfajta cinikusságot és egyértelmű véleményalkotást takar kérésemmel/kérdésemmel kapcsolatban. Ne haragudjon, de nem tud rólam semmit, mégis feltételezi, hogy nem bízom az orvos/ok/ban, nem kezelem őket egyenrangú félként
Egyáltalán azt sem értem, egy ilyen probléma fennállása esetén, hogy jut az Ön eszébe a bizalom megkérdőjelezése orvos és páciens között, hiszen ez egy igazán intim terület, amiről beszélünk, nem egy fülészet, fogászat, szemészet, stb.
„Az orvos-beteg kapcsolat lehetőség szerint egyenrangú partneri viszony kell legyen szerintem”
írja ezt Ön, amivel maximálisan egyetértek, de ahhoz a beteget is végig kell hallgatni egy személyes konzultáció keretein belül, nyugodt körülmények biztosítása mellett, esetleges szükséges vizsgálatok elvégzésével …. és akarni kell neki segíteni, amennyiben lehet. Számomra ez jelenti a bizalmat és egyenrangú partneri viszonyt orvos-páciens között.

Következő idézet:
„Kedves Eszter!

Tudok ajánlani megbízható orvost, aki ebben a műtéti típusban járatos.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter”
2010. április 15. 10:44
2. idézet az Ön előzőekben hivatkozott leveléből:
„Nem mondtam igazat, a kapcsolat a végbélplasztikára jelenleg nincs meg,…”
.
Kedves Doktor Úr! Meglepődöttségemet ezzel a mondatkezdéssel kapcsolatban ugye nem kívánja, hogy kommentáljam?
(folytatom)

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

(folytatás)

A következőkben T. Doktor Úr folyamatosan azt ecsetelgeti, hogy nézzek magamba. Higgye el én ezt, folyamatosan megteszem...és megengedi, hogy visszakérdezzek?

Következő gondolat:
Idézet (2010. 04. 22. 10: 35) leveléből:”
Javaslatom a következő:”
„ha úgy gondolja, hogy el tudja fogadni a nem tökéletes, csak a jobb, viselhetőbb, szabadabb, stb. állapotot,..”
Számomra Ön eddig mindig csak és kizárólag jobb megoldásról beszélt.
Legutóbbi levelében tett először említést jó megoldási lehetőségről. Idézem:
„Nem írtam olyat, hogy nem létezik jó megoldás…”
Kedves Doktor Úr! Eddig csak jobb megoldást említett, jót sosem. Az én szó-használatomban a két szó jelentése között óriási a különbség és az esélyt, a személyes konzultáció lehetőségére, ahol egyeztethettük volna az esetleges félreértéseket, és megbeszélhettük volna azt is, hogy mi a „jó” és a „jobb” megoldás még mindig nem kaptam meg, mint segítségnyújtási lehetőséget, csak folyton azt olvashattam válasz-leveleiből, hogy teljesen fölösleges a találkozás, ha én a tökéletesnél alább nem adom. /Ebben az esetben kinél áll fenn az esetleges bizalmatlanság kérdése?/

Továbbá azt is közli velem, hogy
„Csak azt tudom kiolvasni szavaiból, hogy Ön már lemondott arról, hogy meggyógyuljon, és kapkodva keres kifogásokat az ellen, hogy az egykor történtek után az áldozatszerepből kikerüljön.”
Ha Önnek igaza lenne, már réges-rég feladtam volna, hogy segítséget kapjak erre a nem-könnyű „helyzetre” és nem keresek kapkodva kifogásokat, én segítséget várok a problémámra vagy megoldást, áldozatnak meg végképp nem érzem magam.
Tudja kit tartok én áldozatnak? Aki nem tudja magát ellátni, az élet minden pillanatában segítségre szorul és ezt tudatilag át is éli, mert az agya még dolgozik

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
(folytatom, illetve befejezem)
Az, hogy én az élet minden területén aktív életet élhetek és élek is, ezért nagyon hálás vagyok! Az, hogy ezt a problémát szeretném megoldani, az is töretlen akaratomnak köszönhető és annak, hogy nem szeretném, ha ez a helyzet a későbbiekben hátráltatna az életem mindennapjainak minőségi megélésében. Látja, ezért még a műtétet is vállalnám.
Nézze, tényleg sok orvosnál jártam már, nem véletlen, hogy több vizsgálat után is általában ez az egy megoldás maradt fenn a listán, ahol kiderült, hogy sajnos ez a műtét nagyon nem egyszerű, de hátha lesz egyszer olyan specialista, aki teljes biztonsággal el tudja végezni a műtétet, vagy más orvos más lehetőséget talál, ami gyógyír lehet a problémámra. (Nem akartam untatni a részletekkel írásban!)
Ezért kértem a személyes konzultáció lehetőségét, amit először Ön elutasított belekapaszkodva abba a mondatomba, hogy esetemben nekem nem elég a „jobb” megoldás! Én még így is inkább meghallgattam volna Önt/Önöket, hátha van mégis valamilyen kiút. Ne haragudjon, de meg sem próbált meggyőzni arról, hogy bízzam Önben, folyamatosan arról győzködött (kizárólag leveleim olvasása alapján véleményt alkotva), hogy tökéletes megoldásban ne is reménykedjek, mert az nincs, azt felejtsem el. Ön pedig azt felejtette el kiolvasni vagy „kihallani” leveleimből, hogy szívesen meghallgattam volna az esetlegesen jó (nem jobb), de jó alternatívákat is.
Tudja, én nagyon szerettem volna Önben bízni, de Ön folyamatosan arról próbált meggyőzni, hogy nem tudom kellőképpen elfogadni a „nem tökéletes” lehetőséget/ket és amíg ez így marad kár is találkoznunk, nézzek magamba, keressem ott a hiba forrását

Nagyon sajnálom a kialakult helyzetet….Kár, hogy így történt!

Mindennek ellenére én bízom az orvosokban, hiszem, hogy sikerül segítségükkel túljutnom ezen a problémán. Ha nem az Ön, akkor más kiváló orvos segítségével.
Nagyon sajnáltam, hogy amikor tényleg személyesen szerettem volna Önnel találkozni, hogy részletesebben meg tudjuk beszélni problémámat és jeleztem is a hajlandóságomat kompromisszum-keresésre, nem kaptam Öntől igazán segítséget nyújtó választ!
Nem baj, én nem fogom feladni! Kár, hogy – remélhetőleg csak – félreértettük egymást!

Minden Jót és Sok Sikert Kívánok Önnek további Munkájához és Hivatásához!

Üdvözlettel,

E. Eszter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor!
(folytatom és egyben befejezem soraimat)
Az, hogy én az élet minden területén aktív életet élhetek és élek is, ezért nagyon hálás vagyok! Az, hogy ezt a problémát szeretném megoldani, az is töretlen akaratomnak köszönhető és annak, hogy nem szeretném, ha ez a helyzet a későbbiekben hátráltatna az életem mindennapjainak minőségi megélésében. Látja, ezért még a műtétet is vállalnám.
Nézze, tényleg sok orvosnál jártam már, nem véletlen, hogy több vizsgálat után is általában ez az egy megoldás maradt fenn a listán, ahol kiderült, hogy sajnos ez a műtét nagyon nem egyszerű, de hátha lesz egyszer olyan specialista, aki teljes biztonsággal el tudja végezni a műtétet, vagy más orvos más lehetőséget talál, ami gyógyír lehet a problémámra. (Nem akartam untatni a részletekkel írásban!)
Ezért kértem a személyes konzultáció lehetőségét, amit először Ön elutasított belekapaszkodva abba a mondatomba, hogy esetemben nekem nem elég a „jobb” megoldás! Én még így is inkább meghallgattam volna Önt/Önöket, hátha van mégis valamilyen kiút. Ne haragudjon, de meg sem próbált meggyőzni arról, hogy bízzam Önben, folyamatosan arról győzködött (kizárólag leveleim olvasása alapján véleményt alkotva), hogy tökéletes megoldásban ne is reménykedjek, mert az nincs, azt felejtsem el. Ön pedig azt felejtette el kiolvasni vagy „kihallani” leveleimből, hogy szívesen meghallgattam volna az esetlegesen jó (nem jobb), de jó alternatívákat is.
Tudja, én nagyon szerettem volna Önben bízni, de Ön folyamatosan arról próbált meggyőzni, hogy nem tudom kellőképpen elfogadni a „nem tökéletes” lehetőséget/ket és amíg ez így marad kár is találkoznunk, nézzek magamba, keressem ott a hiba forrását

Nagyon sajnálom a kialakult helyzetet….Kár, hogy így történt!

Mindennek ellenére én bízom az orvosokban, hiszem, hogy sikerül segítségükkel túljutnom ezen a problémán. Ha nem az Ön, akkor más kiváló orvos segítségével.
Nagyon sajnáltam, hogy amikor tényleg személyesen szerettem volna Önnel találkozni, hogy részletesebben meg tudjuk beszélni problémámat és jeleztem is a hajlandóságomat kompromisszum-keresésre, nem kaptam Öntől igazán segítséget nyújtó választ!
Nem baj, én nem fogom feladni! Kár, hogy – remélhetőleg csak – félreértettük egymást!

Minden Jót és Sok Sikert Kívánok Önnek további Munkájához és Hivatásához!

Üdvözlettel,

E. Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Sajnos a szavak, mondatok más-mást jelentenek más-más embernek.
Szerencsére csak néha, de előfordul, hogy betegek szinte "csodavárással" jönnek hozzám, sok-sok eddigi segítséget elhárítva. Ha sokszor jobb, élhetőbb életet tudok is nekik nyújtani, ezt hátrahagyva keresik tovább a tökéleteset. Az ilyen fajta találkozás, konzultáció (tehetetlenségemnél fogva) nagyon megterhelő nekem, a páciensnek meg teljesen felesleges. Ebbéli félelmemben írtam, amit írtam.
Talán jobb őszintén erről beszélnem, megírnom, mintsem teljesíthetetlennek érzett elvárásait táplálva "betereljem" egy fizetős magánrendelésre, ahol nem kapja meg az elvártakat.
Szerintem ez a tisztességes. Ha cinikusnak találta ezeket a szavaimat, elnézését kérem. Elég régen Ön az első, sajnálom.
Műtét esetén akihez küldtem volna, már nyugodt szívvel nem ajánlható, ezért vontam vissza átmenetileg szavamat, de mást később találtam. Inkább megírtam, megadva az esélyt annak, hogy úgy érezze, süketelek, mintsem félretájékoztassam.
Aki szeretne velem konzultálni, bejelentkezik, és jön. Rendelésemen a pácienseknek a betegségükhöz, állapotukhoz, életvitelükhöz a leginkább megfelelő megoldást igyekszem nyújtani minden tudásommal, személyemmel, ez a rendelésem oldalán megtudható. Ha Ön több biztosítékot kívánt volna ennél, sajnálom.
Kívánok mielőbbi, teljes gyógyulást, egészséget!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!

5 éves kisfiunk kb. 3 hónapja végbélrepedéssel küzd. (A diagnózist gasztroenterológus állapította meg.)

Az kapott utasításokat (diéta, kamillás fürdő, Neogranormon) betartjuk, de sajnos nem sok javulást tapasztalunk.

Nem tudunk semmi változásról a betegség előtti életmódjához képest, az étkezése alapvetően mindig egészséges volt, rostokat, gyümölcsöt tartalmazott. Nem tudunk szorongásról, stresszről, jókedvű, mozgékony, fáradhatatlan srác.

Tanácsait - mintegy ösztönösen megfogadva - nem csináltunk "nagy ügyet" a kakilásból, de sajnos ez azért minden este kisebb-nagyobb küzdelem neki, főleg amióta a kamillás fürdő-krémezés is van.

Kérdésem az lenne, hogy az Ön által többször is említett intim torna egy 5 éves gyermek esetében egyáltalán felmerülhet-e, képes-e megérteni, megtanulni? (Arra rájött, hogy a záróizmot mozgatni tudja...)
Mit lehet még tenni, megpróbálni a gyógyulás érdekében?

Tud esetleg ajánlani gyermek proktológust Budapesten?

Válaszát előre is tisztelettel megköszönjük.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

Nem tudom, működik-e a torna ilyen fiatalon, vagy hogy érdemes lenne-e ebbe mélyebben "belevinni".
Mindenképpen a széklet lágyítására kell törekedni, pár csepp Guttalax, vagy Laevolac jelenthet segítséget.
Gyermek-proktológia tudomásom szerint a Heim Pál kórházban működik.
Sok szerencsét kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Úgy néz ki rajtam is kijött egy rögösödött aranyér, ami úgy látom nem is csoda, mivel 3 napig folyamatosan hajnaltól hajnalig kocsiba ültem.
Kipróbálnám a Lioton gélt, illetve el is mennék a rendelésére, ha nem külföldön élnék(Szlovéniában).
Sajnos itt nem kapható a Lioton gél. Esetleg mi jöhet még szóba ezen kívül? Vagy mit mondjak a gyógyszerésznek, milyen krémet szeretnék kérni?
Válaszát előre is köszönöm
Üdv. G.(22 éves)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves G.!

Heparin származékot tartalmazó krémet kell kérni, ez egyfajta véralvadásgátló, ami segíthet a vérrög mihamarabbi feloldódásában.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! A végbéltükrözés aranyeres betegnek nem kellemetlen, hanem valóban fájdalmas. A többi stimmel.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Tapasztalatával nem, általánosításával is csak saját, (többszöri, all inclusive) tapasztalatom alapján vitatkozhatom:
1) A fájdalom vagy gyulladás, vagy záróizomgörcs, vagy erős szövetfeszülés (kizáródás, rögösödés), seb miatt alakul ki, az átlagos aranyerek esetében egyik sincs.
2) A megfelelő, speciális eszközök megléte, kiválasztása és megfelelő használata esetén ezekben az esetekben a páciensek felszólításra is csak nagyon ritkán jeleznek fájdalmat, viszont utólag szinte mindenki magát a testi megpróbáltatást (talán a lelkit is) az előre vártnál sokkal kevésbé megterhelőnek mondja (ezt viszont magától).
Az Ön által említett jelenséget én ritkán tapasztalom, pedig legtöbbször azt a testi/lelki rezdülést és észreveszem, amely a páciensben sokszor nem is tudatosul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Kata írta...

Kedves Doktor Úr!
3 hónapja hoztam világra természetes úton a kisfiamat.Elvileg a vajudás alatt nem jött ki az aranyerem(megkérdeztem a nővért,mert én nem mertem megnézni),viszont már a kórházban hasmenésem lett,ami otthon is folytatódott legalább egy hétig(azt hittem szülés után ez normális).Nem tudtam,hogy ettől is kijöhet az aranyér.Kenőccsel kenegettem,de egy hónapja elmentem sebészhez,hogy mégis mit tehetnék,azt mondta,hogy ez semmiség,és csak konzervatív kezelés az ajánlott.Felírt gyógyszertári kúpot,hogy még egy hónapig legyek türelemmel.Na most még mindig megvannak a drágáim,kb borsónyi mindegyik,de már lilás színű,a doki azt mondta,hogy belső,de akkor miért látom?Kicsit szúr,de egyébként nem okoz nagyobb panaszt!
Az lenne a kérdésem,hogy várhatok-e javulást még,illetve szoptatás alatt lehet-e akármilyen beavatkozást végezni rajta.
Szívesen elmennék a Doktor Úrhoz,de mivel vidékről érkeznék,a baba miatt meg kell gondolnom,hogy hányszor utazom.Az első konzultáció alkalmával már lehet esetleg gyűrűzni(persze,ha erre a kezelésre van szükségem)
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:Kata

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kata!

Ha az aranyér nem okoz alig elviselhető panaszt, érdemes szerintem a szülés után 4-6 hónapot várni, mielőtt a "helyreállításnak" nekikezdünk, láttam már csodákat.
Az első vizit alkalmával a gyűrűzés egyébként szükség szerint elvégezhető szoptatós anyukának is.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr !

27 éves férfi vagyok és a tegnapi napon észleltem, hogy aranyerem van. A korábbi hozzászólásokban olvastam, hogy nem mindegy az, hogy külső vagy belső aranyérről van szó. Ebből adódóan lenne pár kérdésem. Az én csomóm kb 2-2,5 cm hosszú és talán fél cm magas lehet vagyis tapintásra ekkorának tűnik és véleményem szerint a külső és a belső zárógyűrű között helyezkedik el. A csomó 1/3-a kitüremkedik és nagyon feszít, ha próbálom visszanyomni egyből kiugrik. Olvastam, hogy a belsőnél érdemesebb visszanyomni a külső aranyeret viszont kint kell hagyni. Hogyan tudom megállapítani azt, hogy ez a csomó melyik kategóriába tartozik? Mivel korábban volt egy kisebb nyálkahártya problémám antibiotikumok miatt ezért krémekkel és kúpokkal fel vagyok szerelkezve. Ön szerint melyik krém alkalmasabb a duzzanat csökkentésére? Sperti vagy Mastu S? Korábbi orvosom a repedésre ezeket ajánlotta, valamint a kamillafőzetes forró ülőfürdőt. Gondolom kúpot nem érdemes használni mert az úgyis feljebb helyezkedik majd el. (De azért használom.. hátha)Jelenleg sajnos ott tartok, hogy még a fekvésben sem találtam meg az ideális pozíciót, mindenhogy fáj. A jó hír viszont az a korábbi problémámhoz képest a fájdalom elviselhető. Akkoriban csak akkor fájt ha wc-ztem, de akkor szörnyen, jelenleg viszont a fájdalom folyamatos de erős túlzással "megszokható" igaz utcára nem megyek. Visszatérve az ülőfürdőre, azt is olvastam hogy a jegelés is jót tehet nem csak a forró fürdő. A jegelés az tényleg hasznos? Elvégre ha hideg kőre ülünk attól is előjöhet. Hétvégén esküvőre vagyok hivatalos, Ön szerint van rá esély, hogy addig mérséklődik a fájdalom és a duzzanat? Tanácsait és válaszait előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Az Ön által tapasztalt csomó egy kicsit beljebbre nőtt külső aranyér lehet. A "Jön is, megy is, marad is..." c. cikkemben bőven talál róla információt.
A végbélrepedésre a meleg a jó, az aranyérre a hideg. De fordítva ronthatja a betegség állapotát.
Mivel Önnél megjegyzéséből kiolvasva most mind a kettő fennáll időnként, ezért a hőfokkal jelenleg nem kísérleteznék.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos egyre többször előjön vérzés a székelésem során.
Ezek a vérzések elég erőteljesek, sokszor mintha csöpögne is a végbelemből.
A háziorvosom már adott beutalót, de csak október elején kerülhetek sorra.
A háziorvos szerint belső aranyér van, s el kell gondolkoznom a műtéten. De ez annyira erős lehet, hogy szinte minden alkalommal vérzik, s ahogy írtam, sokszor csöpögve is?
Sajnos jelen pillanatban nincs elég pénzem a magánrendeléshez, de nagyon örülnék, ha válaszolna pár szóval az itt leírtakra.
Munkájához, netes oldalához sok sikert kívánva maradok tisztelettel!

Tamás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

Panaszát nagy valószínűséggel belső aranyér okozza. Ennek műtét nélküli gyógyítása már megoldott, erről többet az "Aranyerek osztályozása" c. cikkben, és honlapomon, a www.aranyeresseg.hu oldalon talál. A vizsgálat után feltétlenül kérdezzen majd rá az ambuláns kezelések lehetőségére, ha nem kerülne szóba.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Andi írta...

Kedves Doktor Úr!
2007-ben kisfiam szuletese utan vegbelrepedesem lett. A szoptatas befejezese utan elmult es nem is jelentkezett ujra egeszen a masodik kisfiam szuleteseig. Most, mint eloszor is, a szules utan kb 2 hettel ujra jelentkezett. Van osszefugges a szoptatas es a vegbelrepedes kozott? A szoptatas miatt is sok folyadekot fogyasztok, nehez eteleket nem eszek, sok gyumolcsot es rostos etelt fogyasztok, de ha el is mulik rovid idon belul ujra kialakul. Doxiproct kenocsot es Laevolac szirupot hasznalok. A szoptatas befejezese utan ujra elmulhat, vagy nincs osszefuggesben vele, es erdemesebb vele egy orvost felkeresni? (Kulfoldon elek, mikor eloszor megjelent voltam orvosnal, de csak kenocsot kaptam. Itt veny nelkul semmit sem arulnak ilyen tipusu problemakra.)

Valaszat elore is koszonom.

Udvozlettel: Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Panaszai nagy valószínűséggel nem a szoptatással, hanem a szüléssel állnak kapcsolatba, mivel -gondolom- a széklet állagával nincs probléma.
Többféle probléma kialakulhat ilyenkor, akár záróizomgörcs, amiről többet a
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon talál.
Okozhatja akár záróizomsérülés is, ezért mindenképpen javasolt sszakember vizsgálata.
Mivel a székletrendezéssel nincs is probléma, esetleg panaszok esetén próbálkozhat testmeleg ülőfürdők alkalmazásával, melyek a záróizmot ellazítják, de közel sem vagyok biztos abban, hogy ezzel rendbe tudja tenni problémáját.

czandi írta...

Kedves Doktor úr!
A problémám már elég régi, kb. 14 éves. A szüléseim után , ( főleg a kisfiam születése után keletkezett.)nagy kizáródott aranyerem ami sajnos nem lett orvosilag gyógyítva. Illetve jegelte a szülésznő, a szülészorvos megijedt írt reparont de más nem történt. Otthoni kezelgetések után elértem azt az állapotot, hogy dudorok vannak,nem fáj csupán kb. negyedévente a belső aranyerem-talán, kifakad és olyankor egyszer egy nap a székelés után alvadt véres vérzés jelentkezik. Tudom, hogy vizsgálatra kell-kellene mennem amire ismerve jómagam el is fogok menni de azért így levélben a tünetek elmondása után érdeklődnék, hogy műteni kell-e, ill. biztos aranyér-e ami ilyen tüneteket produkál?? Még annyit kellene talán tudni, hogy Édesanyámnak is volt elég fájdalmas aranyere, na de mire "megértem" volna rá, hogy kérdezzek tőle elveszítettem, szívbetegségben halt meg. Így aztán amikor én asszony lettem, sok mindent nemtudtam, pl. fűző használata, v. aranyeret visszatenni stb.( nem volt kitől bizalmasan kérdezni.) Na szóval érdekelne, hogy vajon a tünetem aranyér-e vagy valami más. Előre is nagyon köszönöm válaszát, üdv: Czandi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Czandi!

Végbélvérzést rengeteg féle dolog okozhat, hogy Önnek éppen műteni való van-e ezekből, elmondása alapján megmondani nem lehet.
Egyébként szerencsére kevés olyan probléma van, amit műteni kell.
Javaslom, keressen fel szakembert, mert kérdéseire csak egy vizsgálat után kaphat érdemi választ.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr ! Szeretném felkeresni a Székesfehérvári rendelésén. Kérem írja meg a rendelője címét és a rendelési időbeosztását.Szeretném még kérdezni, hogy kell -e Önhöz időpontot kérni. Köszönöm előre is a válaszát. Mariann

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mariann!

A jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva minden információt megtalál.
Érdemes legalább 1-2 héttel előbb bejelentkezni, e nélkül az esetleges torlódás elkerülése céljából sajnos nem tudjuk fogadni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Sára írta...

Kedves Doktor Úr!
Végigolvastam a legtöbb írását, válaszát. Nekem nagyon speciális a helyzetem, úgyhogy messziről kell kezdenem: rengeteg féle betegségem van, aminek köze lehet a problémáimhoz: szklerózis multiplex sokféle beidegzési zavarral (hólyag, végbél záróizom, gyomor, stb.); 1993-ban volt egy nagy nőgyógyászati hasműtétem, aminek következtében nem csak a hólyagom teljes hátsó felszíne heges, ami vizelési problémákat okoz (tudom, ez nem az Ön "asztala, de hozzá tartozik a problémához), de a bél is össze volt nőve a daganatos, myomás méhhel (9 cm-es daganatot távolítottak el, aminek a fele kifelé, a másik fele befelé nőtt; emiatt nem csak a daganatos méhet vették ki, hanem a vele összenőtt bal petefészket is). A hasműtét óta (ami nem tegnap volt!) problémám van a széklet ürítéssel, illetve ezzel összefüggésben a vizeletürítéssel is (többször el is akadt a vizeletem, miután órákig szenvedtem a WC-n: a végbél tájéka hatalmasan megduzzadt, és aztán "se ki, se be": a széklet eleje "kibújt", de se ki nem jött, se vissza nem ment! (Az a tapasztalatom, hogy egy idő után, ha nem jön ki, visszahúzódik, ami persze nem jó szerintem!) A hasműtét során a belet is megsértették, és hegesedve gyógyult. Azóta, ha kúpot teszek fel, sokszor csípi, marja a heget (bár kúpja is válogatja!). Egy orvos főnököm javaslatára egy ilyen hosszas szenvedés közben/megszüntetésére bekrémezett ujjal felnyúltam (bocsánat a naturalisztikus leírásért!), és mintegy dugóhúzó-szerűen "körberajzolva" kipiszkáltam a széklet-darabokat. Hiába erőlködtem, azt mondta, ne gyötörjem magam, mert a végbél beidegzése is sérült az SM miatt, és gyenge (vagy túl erős?) a végbél záróizma, illetve hiába préselek, nem tudok elég erőt kifejteni! Azóta sokszor folyamodtam kényszerből ehhez a módszerhez. (Ön mit szól ehhez? Szabad-e ezt tovább is alkalmazni?) Sokszor úgy érzem, hogy ki van tágulva a végbél belső vége, és ott "összetorlódik" a széklet, és ha nem akarom, hogy erős fájdalmam legyen és vérezzen (ami sokszor ennek ellenére előfordul sajnos, akármennyire óvatosan csinálom), kénytelen vagyok nedves papírral vagy bekrémezett ujjal "világra segíteni" a bél végében összegyűlt "halmot", hogy ne egyszerre akarjon "megszületni"! Ha éppen nincs ilyen problémám, és a széklet magától megindul, az indításnál akkor is fájdalmaim vannak! Ehhez társul a vizelési problémám (egy része) is: amíg a széklet el nem távozott, a vizeletet se tudom kiüríteni, annak ellenére, hogy sokszor majd' szétpukkan a hólyagom!!! 2005-ben mellrákkal operáltak, most 3 hónapja hagytam abba a gyógyszeres kemoterápiát, még 3 hónapig tart, míg kiürül a szervezetemből. Sajnos a sokféle betegségemre rengeteg gyógyszert szedek. Refluxom is van. IgA hiánnyal születtem, ezért (egy mikrobiológus orvos unokatestvérem magyarázata szerint) CSAK a hasi immunrendszerem működik, ennek a következménye az SM is, ami másodlagosan alakult ki! Emiatt lehet az a problémám is, hogy szinte állandóan puffadok, a szeleket nem tudom visszatartani, és sokszor fáj/görcsöl a gyomrom, hasam. (Kórházban voltam 1 hétig kivizsgáláson, ahonnan betegebben jöttem haza, mint ahogy bementem: gyomorvírust szedtem össze, ami miatt 2-szer hánytam nagyon savasat, ki is marta a nyelőcsövemet/torkomat, és rögtön utána, a férjemmel egyszerre, illetve őt 1 nappal követve előbb arc- és homloküreg gyulladás, majd asztmás, sípoló kilégzés, asztma bronchiale alakult ki nálam. Antibiotikumot is kaptam, meg hurutoldót, de hét végén szteroid injekciót kellett kapjak, annyira befulladtam. - Bocsánat a kitérőért! Még mindig nagyon gyengének érzem magam, sípolok és a cukrom is felborult a szteroidtól.)
Kérem, ne haragudjon, hogy ilyen hosszú levéllel zavartam! Szeretnék választ kapni a kérdéseimre. Ugye kapok az e-mail címemre értesítést, hogy válaszolt?
Tisztelettel: Sára, egy rokkantnyugdíjas (volt) egészségügyi dolgozó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sára!

A rengeteg sok nem javítható szörnyűség között a műtét után kialakult székelési és vizelési nehézség talán medencefenékizomzat süllyedés, végbél- és hólyagsérv miatt alakult ki.
Magyarországon ezek legnagyobb szakértője dr. Lestár Béla tanár úr a volt MÁV kórházban dolgozik, az interneten megtalálja elérhetőségét.
Javaslom, keresse fel, ha valaki, Ő tud segíteni problémáin.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Julianna írta...

Kedves Doktor Úr!

Több mint 5 éve küzdök azzal, hogy valahogyan kigyógyuljak - jobban legyek az aranyérbetegségből, ill. most már állandóan visszatérő végbélberepedésből. Elég sok előzménye is volt, amit most hosszú lenne leírni. Többek között a székletemmel is gond van, de sajnos pont az elegendő rostbevitelt nem tudom elérni egy másik probléma miatt. Szóval úgy érzem, hogy egy ördögi körben vagyok... Kivizsgálásokon is voltam, de eddig mindig fájdalommal járt csak és semmi szívderítőt nem tudtak eddig mondani, jobban mondva mindig csak elkeserítettek. 26 éves vagyok és nem szeretnék életem végéig így élni.
Most jobban vagyok, de inkább szeretnék Önhöz elmenni egy vizsgálatra és szeretném a segítségét kérni.

A problémám a rendelési idővel a leírtak alapján. Délután 5-ig dolgozom Budapesten, és mellette esti képzést is végzek (nem minden nap van suli). Van esetleg lehetőség arra, hogy 5 óra után mehessek vizsgálatra? Ha nincs, akkor is megpróbálom megoldani.

Egy másik kérdésem: milyen kezeléseket szokott pl. belső aranyér és visszatérő végbélberepedés esetén alkalmazni? Tudom, hogy amíg nem látott, nehéz megmondani, de azért kérdezem, mert eddig még a szimpla gyógyszeres kezelés (kúp) is fájdalommal járt és nem is a vizsgálattól félek, ha Önhöz elmennék, hanem inkább az esetleges kezeléstől.

Válaszát előre is köszönöm
Julianna

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Kulfoldon dolgoztam es szekelesnel eloszor csak fajo, kellemetlen erzest ereztem. Mely kesobb egyre kellemetlenebbe valt. Hazautazasomkor a tunetek elmultak. (kb 1 honapnyi itthonlet utan). Am miutan visszamentem a tunetek is visszatertek, de a fajdalom melle enyhe verzesek is tarsultak. Decemberbe hazajottem, remelve, hogy ismet elmulnak a tunetek, am azok csak sulyosbodtak. Most ott tart a dolog, hogy a szekeles elegge faj es nagyon verzik. On szerint mi lehet a problemam es mit tehetek? Koszonom.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Vaószínüleg végbélrepedése van, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Észrevetten a végbél környékén, de inkább a két nyílás között jobb oldalt ahol a gátsebem volt egy babszem nagyságú vadhúst. Mi lehet ez és milyen szakorvoshoz forduljak vele?
Adrienn

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Adrienn!

Leírása sokféle problémára utalhat, proktológust vagy sebészt keressen.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gulyás János írta...

T.adjunktus Úr.
A WEBBeteg honlapon G.János név alatt végbél fájdalom címmel kaptam öntől választ,miszerint nagy valószínültséggel végbél repedésem van.Ezuton is köszönöm válaszát!
Bejelentkeztem Önhöz 2011 04 26-ára 17h-i kivizsgálásra ! Amit már nagyon várok mivel egyre kellemetlenebbek a fájások.De addig még egy bő hét küzdelem vár rám.Erre az időre szeretnék valami tanácsot kérni hogy mi módon tudnám legalább tünetileg kezelni a problémámat.Mivel kamionozom már a puszta ülés is kellemetlen.A tüsszentést nem is merem mondani.Nagy bizalommal fordulok Önhöz eddigi megnyuktató válaszait olvasva.Szaktudásában bízva részemről sem lesz semmi probléma a kivizsgálás során hiszen "katonaviselt " ember révén az ezektől való félelem már a múlté........remélem!

Tistelettel:Gulyás János

U.i.:Szándékosan is teljes névvel zárom a mondandómat hogy minél többen nyiltabban is feltudják vállalni betegségüket és ne bujkáljunk névtelenségek mögé.Hogy van e jelentősége döntse-el mindenki!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Gulyás Úr!

Így látatlanban teljes sikerrel kecsegtető dolgot nem tudok mondani, ami a kamionban megoldható, az esetleg a kúpozás. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szerintem javíthat az állapotán, ilyen például a Mastu S kúp.
Várom szeretettel.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr. Én olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy a végbélnyílásomtól kb 5 cm-re egy nagyobb dudort véltem felfedezni,ami az üléstől eléggé fáj illetve ha hozzáérek akkor is,kb olyan babszem nagyságú.Nekem van belső aranyerem és az is elfajult már,pedig használtam székletlazítót Mastu S kenőcsöt is de nem értem el vele a kellő eredményt.Azt szeretném kérdezni hogy ez lehet külső aranyér vagy esetleg valami más? Mert eléggé kívül van és így nem tudom megítélni. Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Leírása alapján 2-3 merőben másféle ötletem (külső rög, tályog, szemölcs, ciszta, hopp, ez már 4) támadt, biztosat írni ezért nem tudok.
Mutassa meg legalább a sebészeten!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát,végül a problémám megoldódott borogattam, jegeltem illetve ülő fürdőztem és aznap elmúlt.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy munkáltató vagyok. Az egyik női dolgozómnak aranyér műtétje lesz. Ő azt mondja kb. 2 hét után kell tud visszamenni az orvoshoz és akár még több hétig is otthon maradhat. Nem értek hozzá. Mire számítsak?

Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A hagyományos aranyérműtét után, persze munkakörtől, esetleges szövődményektől függően 3-5 hét otthonmaradás orvosilag mindenképpen indokolt, általában 4-6 hét a szokásos munkakiesés.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Most volt a második gyűrűzésem,kb 2 hónap alatt, 24 éves vagyok és eléggé megvisel ez a helyzet és velejáró tudatlanság,ill. az "Ön hajlamos rá és örökölte" válasz , hogy nekem miért van és MIT tehetnék ellene? Úgy érzem elégedett vagyok az orvosommal, a második beavatkozásánál nagyon figyelmes volt, és tudom, hogy a gyűrűzést ő jól megcsinálja,de miért alakul ki ilyen hamar az újabb probléma? 5kg-ot fogytam az első beavatkozás után,65kg-ról 60-ra, (plusz már 15éve heti 5ször edzek),már érzem,hogy kissé romlik a teljesítményem is. Én zöldséget rengeteget eszek,imádom a kefírt, a tejes kávé is segít,napi 3l folyadékot pedig igyekszek inni, illetve állandó társaim a du-i éhségben a gyümölcsök.:) És mint említettem, 15éve rendszeresen sportolok.Mit tehetnék még? Én szeretném tudni és szeretnék ellene tenni,ha kell megtanulok még kézen is járni.:)
Ill. a gyűrűzés a megoldás, vagy a műtét? Vagy műtét után is ugyanígy kialakulhat? És ne haragudjon,-tényleg elkeseredett vagyok-, de honnan tudja ezek után az ember, hogy jó-e az orvosa ? Hány újabb "aranyeret" kell addig még megvárni,míg nagyon betelik a pohár? Tényleg nem az orvosra szeretném zúdítani a szomorúságomat, bár lehet így olvasva úgy tűnik, csak egyszerűen szeretnék kigyógyulni és megnyugodni.
Köszönöm előre is a válaszát,fáradozását!
Alexandra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Alexandra!

A rossz hírem az, hogy az életben semmire sincs biztosíték. Ezt szeretjük nem tudni, de az életbiztosítás sem az életet biztosítja. Ja, és nem vagyunk tökéletesek. Ennyit a közhelyekről...
A heti 5 edzés sem biztos, hogy a legjobb, különösen gyűrűzés után.
A teljes panaszmentességhez egyébként általában 3-4 gyűrű felhelyezése szokott szükségessé válni, ezzel számolhat szerintem Ön is. A legtöbb esetben (persze nem biztos, hogy az Öné is ilyen) én is ezt szoktam javasolni egyéb problémáktól mentes kp. nagyságú aranyerek esetén.
Egyéb tanácsokat egyébként legalulra, a rózsaszín mezőben lévő szövegre kattintva kaphat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

A múlt héten felfedeztem egy csomót a végbélnyílásom szélén, ami kitüremkedik, és nyomásra fáj. székletem rendszeres, de székletürítés közben (mivel a széklet nyomja a csomót) fájdalmat okoz. nem vérzik, nem váladékozik, és semmilyen más tünetet nem érzékelek.
Kérdésem lenne, hogy mi okozhatja ezt a tünetet, és hogyan szüntethető meg?
Amennyiben nem orvosolható így a probléma, előreláthatólag ilyen panaszokkal milyen típusú vizsgálatra lenne szükség?

Válaszát előre is köszönöm: János

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

A "Jön is, megy is..." című cikkemben mindent megtalál a rögös, külső aranyérről, ami szerintem panaszát okozza.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Nat írta...

Kedves Doktor Úr,

Decemberben, majd februárban is volt már egy aranyér műtétem, mindkét esetben csak megmetszették a külső aranyeret (egyszer friss vér, másodszor alvadt vér okozott fájdalmat). 3 napja ligasure precise eszközzel eltávolították a problémás részt (megint be volt gyulladva), de azóta folyamatos friss vérzés van - ami korábban szinte sosem volt. A Doktor Úr azt mondta a kontrollon, hogy normális, de szerintem nem az, mert úgy tűnik, hogy belülről jön...Mi a véleménye? Esetleg volt belső aranyerem is és megsérülhetett? Erre most lehet pl Hemorid kúpot használni?

Köszönettel,
N

Nat írta...

Elnézést, még az előzőt azzal is kiegészíteném, hogy ha csak pisilni ülök le a WC-re, akkor is csöpög picit a vér :( Arról nem is beszélve, hogy a reggel székletürítés irgalmatlan kínokat okozott, és a fájdalom még kb 5 órán keresztül nagyon nagy volt.

Köszönöm,
N

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves N!

A vérzés, azt kell mondjam, belefér még pár nappal a műtét után. Kérem, legyen türelemmel!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

gabika írta...

Kedves Doktor Úr !
kisfiam egy éves. kb másfél hónapja vettem észre h a végbelénél vagy egy kis kitüremkedés.azt hittem aranyér,de a háziorvos azt mondta neki az még nem lehet,viszont végbélrepedezése van,nem tud meggyógyulni,már mindennel kentem amit csak mondtak(neogranormon,sudocrem,alsol,losoidos kenőcs amit bőrgyógyász írt)a kis pukli egy kis bőr amit ha széthúzok közte is seb van.Mit tehetek? hová és kihez forduljak? nem kakál keményet mindig,szinte normálisnak mondható a széklete,nem székrekedésnek.nagyon aggódom,lehet h meg kell műteni? eltűnhet-e onnan az a bőrkinövés???? kérem segítsen ha tud mielőbb!!!!
köszönettel: Gabriella

gabika írta...

Tisztelt doktor úr!
még egy kérdésem lenne,a kisfiamon kívűl nekem is vannak problémáim.aranyerem van,ami szinte mindig látható a végbélnyílásomnál,tehát nem húzódik vissza.Panaszt ritkán okoz,akkor is csak fájdalmat,vérzést nem.Kérdésem az volna ilyen esetben kell e vele foglalkozni,vagy pl eltávolítani.?Azzal ijjeszgetnek h elrákosodhat az olyan aranyér ami folyton kint van.
válaszát köszönöm!
Gabrielle

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabriella!

Először is nem kell mindenképp beteget csinálnunk csemetéjéből. Feleségem kitűnő gyermekháziorvos, erre azt mondta, többször látott már ilyet, mellyel gond sose volt-van-lesz. Ha ez ilyen, maradhat, nem kell bántani.
Ha egyéb probléma is fennáll hasi/fenék szinten, gyanússá válik a dolog, hogy esetleg az egész hátterében vastagbélgyulladás áll, ilyenkor gyermekgasztroenterológus lássa a gyermeket.
Igazából nehezen tudom elképzelni, hogy azt a valamit műteni kellene, így ezért ne aggódjon!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabrielle!

Végbélpanaszát valószínüleg végbélrepedés okozza, erről szinte mindent megtalál a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Én is kérdezni szeretnék Öntől. nagyjából egy éve vettem részt a rendelésén, és megbeszéltük, hogy végbélrepedés tüneteit produkálom. kaptam kenőcsöt, a fájdalom javult, a tünetek eltűntek, (leszámítva azt a kis kinövést, ami korábban megjelent, mert az azóta sem múlt el) viszont egy hónappal később külföldre utaztam, jelenleg is ott dolgozom, és érzem hogy ez sok idegességgel jár, nagyon feszült vagyok ráadásul enni sincsen időm egész nap. egy hete a vérzés székeléskor újra előjött és bár igyekszem sokat inni és javult a székelés de mintha a seb még mindig ott lenne, akármilyen is a széklet,mindig vérzést tapasztalok. nem tudom, hogy anélkül, hogy orvoshoz fordulnék, milyen krémet szerezhetnék ami segít ezen. előre is köszönöm szépen válaszát

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Leginkább valamilyen hámosító krémet javaslok a jelen esetben végbélrepedés ellen, meg persze a megbeszélt dolgokat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Drúr!!

Végbél berepedésem van! Doxiprokt Reparon kenőcs és kamilla tea / Benzocainos kúp . A Detralex gyógyszert akkor szedem ha vérzik mikor van esély arra hogy ez meg gyógyuljon? Aztán még el járok Dr Budai László hoz ki szakorvos! A vizsgálat kissé fáj de nem vészes kis tükrözés kellemetlenebb de viselhető, Végleges gyógyulás van vagy csak élet hosszan kezelés? Mail címemre kérem ha lehet válaszát mert nem mindíg jutok e oldalra,scheda@citromail.hu Köszönöm a fáradozását előre is!!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Scheda!

Az Ön által használt kezelés szerintem nem fogja véglegesen megoldani a problémát. A végbélrepedés szerintem megfelelő kezeléséről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Két gyermeket szültem és mindkettő után begyulladt az aranyerem. Voltam orvosnál, műteni nem kell.
Nagyon sokáig karban tudtam tartani, néha ugyan vérzett, leginkább, ha felfáztam.
De mostanában, kb. bő egy hete olyan fájdalmaim vannak, hogy magam is meglepődtem. Ég, fáj, szinte szúr, de az aranyér nincs megduzzadva, vagy ha igen, székelés után, hamar elmúlik. A legváratlanabb pillanatban jön elő a fájdalom és nem tudom miért múlik el.
A jövő hétre már bejelentkeztem proktológiára, de addig is szeretnék valami gyors segítséget kérni, amennyiben ez lehetséges.
Köszönettel és üdvözlettel: Zsuzsu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsu!

Panaszai alapján leginkább végbélrepedésre gondolok. Erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva tudhat meg.
Addig a Bepanthen (Plus) krémet javaslom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Panaszaim mintegy két hete kezdődtek, fáj a végbelem ha ülök, székeléskor erős szúró fájdalmat érzek ami csak órák múlva lassan múlik, néha pár vércseppet találok a wc papíron, székelés után babszemnyi csomók jelennek meg a végbelem körül amik tapintásra igen érzékenyek később 3-4 milliméteresre zsugorodnak és nem okoznak semmilyen problémát, napközben ha járkálok szinte tünetmentes vagyok,néha rendszertelenül erős szúró fájást érzek, mint amikor tüsszentek vagy leguggolásból felállok. Felkerestem a helyi sebészetet ahol III.fokú rögösödött aranyeret diagnosztizáltak erre kaptam gyógyszert Detralex 500 és Posterisan forte krémet.Az állapotom viszont egy hét elteltével sem változott számottevően.
Olvasva az Ön fórumát felmerült bennem a kérdés lehet hogy végbélrepedésem (is) van? A Bepanthen Plus krémet használhatom a Posterisan helyett,ha igen belsőleg vagy csak külsőleg?
Válaszát előre is köszönöm!
József

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

Én is gyanakszom arra, hogy van végbélrepedése is, erre a belső kenéssel felvitt Bepanthen talán elég lesz. Erről többet a jobb oldali oszlopban lévő végbélrepedés hivatkozásra kattintva tudhat meg.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nem oly rég fedeztem fel blogját, de nagyon hasznosnak tartom: köszönöm, hogy problémáinkkal, kétségeinkkel fordulhatunk Önhöz.
37 éves nő vagyok, s még nem voltam aranyeres vagy végbélvizsgálaton. De az ön cikkeiben leírt egy- két tünet ismerős: kb. 5 éve székelés után kisebb mennyiségű friss vér távozott tőlem./ talán akkor pattant el egy ér?/ Elég stresszes időszak volt. Évekig panaszmentes voltam. Majd időszakosan a "nagydolog" után kevés vérzés meg-megjelent. Tavaly volt egy hüvelyi gombafertőzésem ( kikezelték rendesen), de ezt követően égő, gyulladt érzést éreztem a végbélben, és szúró fájdalmat székelés után, majd viszketést. Homeopátiás készítményt szedtem, Sperti kenőcsöt használok, ha panaszom van.( időlegesen segít) Most már jobban figyelek, s mintha belső duzzanatot érzékelnék dolgom végeztekor. S, amit nem értek: nem bírja a végbelem a meleg gyógyvizeket: fáj, begyullad.
Amúgy eléggé szorongós, lelkizős emberke vagyok.
Vajon miért? Mi lehet vajon az én betegségem?

Várom szíves válaszát, köszönettel: Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Panaszait talán gombás fertőzés és végbélrepedés egyvelege okozhatja. Nem gondolom, hogy orvos és vények nélkül megúszhatja a kezelést. Keressen egy jó szakembert, proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm gyors válaszát. Tudna Zalaegerszegen vagy környékén ajánlani jó, megbízható proktológust?

Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Sajnos, Zalában nem ismerek személyesen proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Szilvamag írta...

Kedves Doktor Úr!

Gyermekem (6 éves)gyakran szokott panaszkodni, hogy székelés után fáj a feneke. (Amikor kitörlöm a fenekét óvatosan, nem erősen szoktam, úgyhogy szerintem nem ez lehet az oka.) Mikor panaszkodik és megnézem nem szoktam látni rajta semmi elváltozást, néha piros, amit be szoktam kenni sudocremmel. Gyakran előfordul, hogy amikor kenem, akkor is szokott fájni neki, és keménynek szoktam érezni a záróizom környékét, de ahogy az én hozzá nem értő szemem látja még lazának is tűnik nekem. Kérdésem, hogy mi tévő legyek, milyen orvost keressek fel a problémánkkal, esetleg mi lehet a baj.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Ha gyermekkorban ehhez hasonló gond hosszabb ideig fennáll, a gyulladásos bélbetegséget kell kiszűrni.
Mivel kis Hazánkban a gyermek-proktológia szinte (vagy talán teljesen) elérhetetlen, mutassa meg gyermekét gyermek-gasztroenterológusnak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

1 éve szülés következtében, aranyerem lett. Csak kicsi, kúp és krém segítségével elmúlt, bár volt egy stresszel járó szoptatási problémám, aminek következtében valószínűleg végbélrepedés is társult hozzá(tünetek alapján), szerencsére mindkettő eltünt, legalábbis ezt gondoltam. Múlt héten egy viharosabb székelés következtében, újra érzem az aranyeret(sajnos már sokkal nagyobb mint 1 éve), és egy kis csomót is benne. Azóta székelés után mindig kijön, szerencsére vissza is megy, amit persze kúpokkal, és krémmel, ill. kamillás ülőfürdővel segítek. Már kértem Önhöz időpontot, február közepén megyek. A kérdésem az lene, hogy külföldön élek, ill. még szoptatok. Mire készüljek. Ha kell ambulánks kezelés, az befolyásolja-e a szoptatásomat, ill. utána mennyi idő múlva lehet repülni, milyen időközönként vannak kezelések , addig mivel tudnám kezelni, hogy romlás ne álljon be. Tudom hogy ez sok mindentől függ, de meg kell szerveznem az otthon tartózkodást.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Monika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

Valószínűleg egy vérrög okozta a problémát, erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben talál.
Az ambuláns kezelés nagy valószínűséggel nem befolyásolja a szoptatást, max. 1-2 "adagot" kell lefejni, kiönteni (de ilyen még nem volt). Repülést egy fél napig nem javasolnék kezelés után, persze nem mindegy, hogy hova (mongol puszta vs. Zürich centrum) utazik vissza. Mást így látatlanban nem tudok mondani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdvözlöm!

Olvastam hogy a blojában sok beteg érdekődik és tesz fel kérdéseket Önhöz. Én is e témában szeretnék Öntől kérdezni.
Kb. 1 éve székeléskor vérzést tapasztaltam. Ez mindössze ez idő távlatában 4-5x fordult elő. Az első tavaly karűcsonykor kezdődött, erőlködés hatására. Eddig mindig elmúlt, aztán újra előjött. A székelés olyankor szúrós, kicsit fájdalmas, kicsit rendszertelen. Van mikor 2-3. nap, van mikor naponta 2x. Aggódom, nehogy komolyabb dolog legyen. Orvoshoz most már mindenképp elszeretnék menni de addig is érdeklődöm, Ön szerint ez aranyér vagy komolyabb?
köszönöm válaszát, Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

Viccesnek semmiképp sem vicces, de talán nem annyira komoly, az aranyérnél valószínűbb leginkább a végbélrepedés. Erről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattinva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném kikérni a véleményét a problémámmal kapcsolatban.

A menstruáció előtti napokban gyakori székletürítésem van(napi4x),melyet követően a WC papíron apró vérnyomok találhatókat. Egy ízben több törlés után is jobban véres volt a papír. A székletemben nem láttam vért.

Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi problémák mire utalhatnak.

Előre is köszönöm segítségét!
Üdvözlettel:
B. Diana

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Diana!

Sokszor látjuk, hogy a menstruáció környékén sokkal vérzékenyebbek a nők. Lehet ezért, hogy egy egyszerű aranyér okozza a vérzést, de a vérzés ilyenkor önmagában utalhat más problémára, akár endometriózisra is. Érdemes lenne egy jó szakemberrel, proktológussal kivizsgáltatnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

K Csaba írta...

Kedves Doktor úr!
Duplán kényes téma, de sehol nem találtam ezzel kapcsolatban információt az interneten, pedig biztosan nem csak engem érint.
Meleg férfiként az aranyér nem csak wc-zésnél probléma, hanem korlátoz szexuális életemben is. Számíthatok-e arra, hogy a műtét megoldja ezt a problémát?
Segítségét előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

Annak ellenére, hogy a végbél nem az anális szexre "lett kitalálva", az aranyér kezelése ilyenkor is sikeres.
De az a tapasztalat, hogy a kiújulás esélye nagyobb, ettől a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lesz újabb beavatkozásra szükség.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
31 éves férfi vagyok és már lassan 7 éve irritábilis bél szindrómában szenvedek. Alkoholtól (főleg sörtől) zsirosabb ételektől de akár nagyobb stressztől rögtön nyálkás hasmenésem van és roppant szeles vagyok. Ez egy kis diétával néhány nap alatt elmúlik.Vér soha nem volt a székletemben és a székelés sem járt semmilyen fájdalommal. Mondhatnám megszoktam együttélni ezzel a problémával. Néhány éve volt külső aranyerem ami pár nap alatt helyrejött. Jelen problémám kb. két héttel ezelőtt, egy pár napos hasmenéses időszak után kezdődott. Azóta egy nem igazén erőss de igen kellemetlen nyomást, szoritást érzek végbéltájon. Először aranyérre gyanakodtam de sem kenőcs, sem kúp nem használt. Mondhatnám a nyomó-szoritó érzésen kivül nincs panaszom. Hozzátenném, hogy sajnos enyhén hypochonder vagyok ezért "természetesen" akaratom ellenére egész nap erre az érzésre koncentrálok...

Kiváncsian varom valaszát!

Tisztelettel,
L.Csaba

Névtelen írta...

Annyit még hozzátennék az előbbi bejegyzésemhez, hogy ezt a szoritó érzést leginkább állva de méginkább járás közbem érzem.

Tisztelettel,
L.Csaba

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves L. Csaba!

Szerintem az "Aranyér, gyulladás és a rút kiskacsa..." c. előadásom önnek szól, nézze, hallgassa meg!

Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Megnéztem! Köszönöm! Mégsem tudom mire gyanakodjak...

Tisztelettel,
Csaba

Névtelen írta...

Annyi azért világos, hogy nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni :)

Csaba

Névtelen írta...

Végignéztem újra az előadását és modhatom okosabb lettem de igazából nem tudom mi okozhatja vagy mi tévő legyek. Talán záróizom problémám lehet...az itteni proktologusok sajnos a "legyintős" fajtából valók és mivel ez egy igazából elég enyhe szoritó érzés (fájdalomnak nem is mondható) sajnos tudom mi lenne a vége a vizsgálatnak. Ennek ellenére köszönöm a válaszát.

Tisztelettel,
L.Csaba

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogra. Pár hete engem is gyötör egy enyhe nyomás érzés a végbélben de nekem még hozzájön a lapos széklet is. A nyomás nemrég kezdődött, a széklet alakjának megváltozása már lehet egy éve is. Nekem sincs egyéb panaszom. Lehet összefüggés? Rettegek a daganattól! Köszönöm válaszát!

Tibor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!
A következményes záróizomgörcsöt (így látatlanban tanácsolva) leginkább odafigyeléssel, jó meleg vízben ücsörgéssel, a kiváltó okok rendbetételével tudja oldani.
Vannak egyéb módszerek is, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő "Végbélrepedés" hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibor!

Panaszai valószínűleg nem daganatos eredetűek, de érdemes lenne rettegés helyett egy jó szakembert, proktológust felkeresnie!
A széklet alakjának megváltozása összefügghet a záróizom görcsével, de egyéb betegségek, pl. anopapillitis, aranyér és persze a daganat is okozhatják.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Télen 1-2 hetente bal alhasi fájdalmam volt, de mindig hamar elmúlt, így a hidegebb időre gyanakodtam. Tavaszra a fájdalom állandósult, így elmentem nőgyógyászhoz. Ő mindent rendben talált, de a vérvétel kimutatta a gyulladást ( Vvt 56 és CRP 15,12). Háziorvostól kaptam Normixot, mert szerinte egy divertikulum gyulladhatott be. A fájdalom nem szűnt, így gasztroenterológushoz is elmentem, aki az UH-on látott egy kissé redőzött szakaszt, de nem a petefészkemnél levő lenti résznél, ahol fáj, hanem feljebb. Mivel ő nem látott egyértelműen divertikulumot, 5 napos ciprofloxacint írt fel, amitől szintén nem történt változás. Most bizmutos kanalas gyógyszert szedek már egy hete, az sem változtat semmin. Hol erősebb, hol gyengébb a szúrás és 3 hete már véres a székletem is. Székelés legelején érzek egy erősebb fájdalmat, mintha megrepedne bent valami, aztán hirtelen el is múlik, de egy véres csík lesz végig a székletemen. Lehetséges, hogy a vastagbél gyulladása a végbélre is átterjedt? Esetleg egy hosszabb antibiotikumos kezelés segíthetne vagy a két dolog független egymástól? Tükrözésre nem tudok menni, mert reggeli nélkül kb 1-2 óra után ájulok, nem bírnék ki másfél napi koplalást.

Segítségét és a rám fordított időt előre is nagyon köszönöm!
Andrea

Névtelen írta...

Doktor úr,
Tanácsára elmentem az orvosomhoz aki fel is irt egy kupot aranyérre. Miután ez semmit nem használt elküldött sebészhez aki meg is vizsgált (kézzel) és megállapitotta, hogy VOLT aranyerem, hiszen maradt utána egy jókora "zseb" de jelenleg nincs se külső, se belső. Tulajdonképpen semmit nem talált. A nyomás azóta szűnt valamennyire, vannak napok mikor egyáltalán nincs, igaz gyógyszert nem kaptam. A lapos székletre eddig sajnos még nem kaptam választ...az aranyér után maradt "zseb" székelésnél jócskán kidudorodik és elég kemény, lehetséges, hogy ez okozza a széklet alakjának változását?

Tibor

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagymamámnál végbéldaganatot diagnosztizáltak körülbelül 1 éve. Utána sugarazást javasoltak neki. Azóta tünetmentes volt, az áprilisi kontrollvizsgálata negatív volt. Rá pár hétre kezdődtek a tünetei: véres széklet, nem rendes állagú széklet. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e hogy a kontrollvizsgálatok, a CT, a vérkép, a mellkasröntgen nem mutatná ki, ha nőtt volna a daganat. illetve, hogy mik okozhatják a tüneteit?
Az orvos akihez visszament a tünetek miatt egyből műtétet javasolt.
Köszönettel:
Ágnes

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Lehet két betegsége is egyszerre (pl. vastagbélgyulladás és végbélrepedés), ahogy ez sokaknál gyakran előfordul.
A vastagbéltükrözést szerintem nem fogja megúszni, és mivel szövettani vizsgálatra is nagy valószínűséggel szükség lesz, ezért más megoldás (CT kolonográfia vagy divatos nevén virtuális kolonoszkópia vagy esetleg a kapszula endoszkópia) Önnél nem jön szóba.
Folyadék fogyasztása a béltisztítás alatt is kötelező, cukros folyadékkal odafigyelve elkerülheti a vércukoresést.
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibor!

Ezt a kidudorodó zsebet, elnézést, de nem tudom értelmezni.
Talán érdemes lenne egy jó szakembert, proktológust felkeresnie.
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ágnes!

Ne haragudjon, de vajmi kevés információt adott. A végbélvérzést ezerféle megbetegedés okozhat a daganaton kívül is.
Nem írta, hogy nagymamája orvosa mit talált, mi miatt szeretné megoperálni.
Így, sajnos, semmi érdemit nem tudok javasolni.
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztel Doktor Úr!

Véletlenül akadtam a blogra és szeretném én is leírni ügyes-bajos dolgomat. Előre bocsátom, hogy elnézést a hosszúságáért, de inkább több mellékes tényt is leírok, hátha segít az összképben. Persze nem pontos diagnízist várok, csak hogy merre érdemes továbblépnem.

Kezdjük egy kis mellékessel. 37 éves vagyok, tavaly nyáron volt egy rosszullétem (mellkasi fájdalom minden levegővételnél). Mivel szívbillantyű problémával születtem, szívrohamra gyanakodtam. Be is vitt a mentő a kórházba, de semmi rendelleneset nem találtak. Hosszas kivizsgálások (nem részéetezném) után a gyomromra terelődött a gyanú, egész pontosan a nyelőcsövem volt begyulladva és reflux betegséget diagnosztizáltak. Az utóbbi fél évben gyógyszert (Emozul) is szedtem rá, nemrég hagytam abba. Ezen túl életmód váltással (fűszeres, zsíros ételek elhagyása - amúgy sem volt jellemző), és több mozgás (sokat sétálok, hetente kétszer rendszeresen úszom).

Nagyjából két hónapja (s ezzel lassan közelítünk a kérdéshez) ágyéktájon furcsa feszítést tapasztaltam, amely heretájékra is kisugárzott. Felkerestem egy urológust, aki vizelet és sperma mintavétel, valamint ultrahang után nem talált különösebb rendellenességet. Prosztata vizsgálat is volt (kézzel), arra azt mondta, hogy kissé nagyobb és kissé érzékeny (valóban kellemetlen érzés volt), de inkább egy reumatológust keressek fel. Felírt azért egy gyógyszert is, mégpedig Aflamint, hogy szedjem be.

Nos és akkor kis kitérő után elérkeztünk a jelenlegi stádiumhoz. Az ágyéktáji feszítés csökkent és csaknem meg is szűnt. Viszont nem tudom, hogy a gyógyszer hatására, vagy esetleg a prosztata vizsgálat miatt (még ha bután is hangzik) de végbéltájékon kezdődött egy furcsa feszítő érzés. Olyannyira kellemetlen volt, hogy a gyógyszerre fogva abba is hagytam annak szedését, de az érzés megmaradt és nem múlt el. Kettős dolgot tapasztaltam. Ez egyik a végbél tájékon érezhető feszítés / puffadás (mintha székelnem kellene). Ez rendszerint a székeléssel (illetvge szellentéssel szűnt valamelyest), de kissé megváltoztak a WC-zési szokásaim. Olyasmi érzés volt, mintha szorulásom lenne, nehezen sikerült a "széletleadás" és gyakrabban is volt híg. A másik része a dolognak, hogy leüléskor érzek valami furcsát odalenn, mintha lenne valami a végbelemben/nél, vagy legalábbis érzékeny az a terület minden kis egyenetlenségre a székeken, vagy bárhol, amire leülök.

Háziorvosom előbb a sebészetre utalt be (előtte vizelet, szklet és nagylabor vizsgálat volt, minden különösebb negatívum nélkül. A sebész szintén prosztata vizsgáltaot tett (kézzel) szerinte nem volt nagy és ez kevésbé is volt fájdalmas. Viszont ő nem talált semmit, szintén reumatológusoz küldött.

A reumatológus megvizsgált és megállapította a gerincferdülésem tényét (ami persze van, középiskolás korom óta tudok róla). Kétfajta gyógyszert írt fel: Brexint és Milgamma Neurot. Ezeket beszedtem, de nem igazán változott tőle a helyzet. Illetve annyiban mégis, hogya feszítés csaknem megszűnt, nagyon ritkán van, viszont az ülésnél továbbra is jelen van az a furcsa érzés, mintha lenne ott valami. A feszítés ennyi idő elteltével egybként úgy tűnik, mintha szex után jönne elő, vagy legalábbis olyankor mindig intenzívebb.

Szóval itt tartok most. Nem tudom ennyi maszlagból kideült-e valami érdemi, igazából arra lennék kíváncsi, hogy Ön szerint merre érdemes tovább mennem. Érdemes-e proktológiai viszgálatra mennem, vagy netán vissza az urológiára, esetleg gasztróenterológushoz, vagy reumatológia? Megmondom őszintén már tanácstalan vagyok és nem tudom hová tenni a dolgot, annyi helyre küldözgettek.

Várom válaszát,
Üdvözlettel:
Tibor

Névtelen írta...

Ja, és még egy kiegészítés az előzőhöz (hátha lényeges). A reumatológus egy hasi és kismedencei ultrahangra is elküldött, biztos ami biztos. Itt sem találtak semmit (prosztatára direkt rákérdeztem, de nem találták nagynak), viszont azt megállapították, hogy epekövem van, csak úgy bónusznak. Nem tudom az egészhez van-e köze, inkább leírtam ezt is.

Üdv!
Tibor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibor!

Nagy valószínűséggel a végbél záróizom görcse okozza az ágyéki panaszokat, szorulást, feszítő érzést.
Erről többet a jobb oszlopban lévő végbélrepedés vihatkozásra kattintva tudhat meg.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ!
Ha jól értelmezem, akkor magától nem feltétlenül fog elmúlni a dolog, ha eddig nem sikerült. Amennyiben panaszaim nem szűnnek, felkeresem a budapesti rendelést.

Üdvözlettel:
Tibor

Névtelen írta...

Tisztelt doktor Úr!
Annyi lenne a kérdésem,hogy tegnap egy suppositorium haemorrhoidale nevű kúpot írt fel az orvosom. Este használtam is,viszont ma reggel mintha hasmenésem lett volna de csak kicsi mennyiség jött,és fehér színű,mintha a kúp jött volna ki folyékony formában. Lehet hogy nem szívódott fel rendesen egy éjszaka alatt? A kúp mellékhatása lehet keserű szájíz? Mert erre ébredtem éjszaka. Használjam tovább?
köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!


Véleményét szeretném kérni. Második gyermekemet várom, az első nehéz szülés volt, nem tudom "mi jött ki", de nagyobb dió nagyságú volt, majd visszahúzódott. Azóta csak másodjára fordul elő, hogy "valami" kint van, és pecsételve vérzik, blogját olvasva lehet vérrög is. Kérdésem az lenne, hogy mit javasol, még szülés előtt (hetedik hónapban vagyok), vagy pedig szülés után nézessem meg? Vagy úgyis felesleges most "rendbeszedetni", amikor szétjön az egész szülés közben? Attól nem félek, hogy a mostani valami nem húzódik vissza, attól viszont nagyon, hogy mi fog történni szülés közben megint.
Nagyon köszönöm válaszát, üdvözlettel,

Anikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

A sejtése jogos, a "panaszokat" a kúp okozza. Ha gonddal nem jár, nyugodtan használhatja tovább.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anikó!

Abból biztosan nem lesz baj, ha megnézetteti, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy azonnal rendbe kéne tetetni.
Lehet, hogy bizonyos tanácsokkal, krémekkel az elkövetkező 6-8 hónapot is sokkal élhetőbbé lehet tenni addig, amíg esetleg az eltávolításához elérkezik az idő.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
20 éves vagyok, és kb. 4 éve küzdök aranyérrel. Anno elmentem dokihoz, javasolt egy kenőcsöt, használtam is, néha eltűnt, aztán visszajött az aranyér. Most már abszolút nem tűnik el, sőt, egyre rosszabb, hiába használok bármit is. Az ánusz előtti résznél kicsit kidomborodik, és félek attól, nehogy daganat legyen. Mit javasolna?
Köszönöm válaszát.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm válaszát, akkor szülés után néhány hónappal keresem fel a proktológiát, remélem, addig nem lesz újra gond.
köszönettel,

Anikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Ha panaszai fokozódtak, keressen fel egy jó szakembert, proktológust! Négy év alatt azért változhattak a dolgok.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

László Ring írta...

Kedves Doktorúr!

Az én kálváriám körülbelül 4 hónapja kezdődőtt. Előtte is voltak már problémáim a véres széklettel, de azok elmúltak akkor.Angliában élek február óta. 4 hónapja kezdtem el székeléskor fájdalmat érezni, valamint véres székletet észlelni székeléskor.A vér élénkpiros volt és székelés közben éreztem ahogy sért fel valamit ott bent. Akkor elkezdtem egy diétát, hogy nem ettem krumplit, semmilyen lisztes dolgot, kenyeret, ugyanis itt mindig ezeket adják a munkahelyen. Csak zöldségeket, tejterméket kis mennyiségben és nem zsíros csirkét eszek, valamint rosttartalma miatt búzakorpát napi 3szor, és magas rosttartalmú barna kenyeret is, igaz azt csak pár hete. Egy időben a hasam, gyomrom is fájt, de szerintem a hirtelen túl sok bevitt rosttól, de mikor csökkentettem az adagot elmúlt. Szall a székletem lágyúlt, de még érzem h duzzadt belül valami és még így is egy kicsit sért valamit és kevés vért így is látok benne. Székelés után 10-15 perccel érzek szúró, viszkető, kicsit égő érzést is.Egyébkétn januárra van időpontom tükrözésre, teljeskörű has, gyomor, vizeletvizsgálatra. Egyébként 24 éves fiatalember vagyok, a családomban mamám testvérének volt vastagbélrákja, 54 éves kora körül. Nagyon félek hogy esetleg nekem is ilyen komoly bajom lehet. Nagyon érdekel a véleménye. Előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Végbélrepedést valószínűsítek panaszai hátterében, a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásban erről sok mindent megtalál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

László Ring írta...

Köszönöm Doktor úr a válaszát. Ön írta a blogjában a végbélrepedésről, hogy sokszor káros lehet a sebészeti beavatkozás és krémek, gyakorlatok segíthetik a gyógyulást. Tudna nekem segíteni, hogy mit tudok tenni önmagam a gyógyulásom érdekében.(mint írtam Angliában élek)
Előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ring Úr!

Rendben tartja a székeléssel kapcsolatos dolgokat, ehhez kitűnő tanácsokat kap, ha a jobb oldali oszlopban feliratkozik. ("Igen, szeretnék feliratkozni" gomb)
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

22 éves férfi vagyok és egy olyan aranyeres problémám keletkezett, hogy ilyet szerintem még ön sem látott mostanában!!! A felállás adott: Külső aranyeres csomók lóhere alakzatban. Proktokológus megnézte,és közölte hogy ez egy vizenyős,ödémás szövődmény ami kialakult nálam, tehát nincs benne vérrög! oO( Igazából már nem tudom pontosan milyen jelzőt használt rá de ez is aranyér csak valamilyen "kevésbé" rosszabb formája lenne?)
Detralexet,Benocaine kúpot és Venorution kenőcsöt írt fel rá. Fájni nem fáj, viszont mintha az egyik szirom kifakadt volna és ezért gyakran nagyon nagyon kellemetlen szagú váladék jön ki belőle.
Ön értelmezése szerint ez mi lehet? :/

Üdvözlettel,
Miklós

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Miklós!

A kellemetlen szagú váladék befertőződésre utal, egy kontrollvizsgálatra fáradjon vissza proktológusához.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdvözlöm Doktor Úr!

23 éves férfi vagyok, és tegnap a nagy dolog végzése közben nyilaló fájdalmat éreztem, és utána a wc papíron vércsík látszott.Elég nehezen "nyomtam" ki a dolgot ezért gondolom hogy felsértette a végbélnyílást. Végbélrepedésem lenne?

Mától megpróbálok helyesen étkezni (brokkoli, stb gyümölcsök), és megfelelő székelési szokásokat kialakítani ahogyan olvastam.

Azt szeretném kérdezni, hogy ez elegendő lesz e a gyógyuláshoz, vagy mindenféleképpen fel kell utaznom Budapestre vizsgálatra?

Valamaint azt szeretném kérdezni, hogy a zabpehely és az alma megfelelő táplálék e vagy kerülendő ilyen esetben?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv
Sándor

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Ma voltam Önnél vizsgálaton, Győrből.Feltételezem,hogy nem emlékszik rám. Nagyon ideges voltam,-függetlenül attól, hogy Ön nagyon barátságos volt,-és akkor ott a rendelőben nem merültek fel bennem kérdések. Amikor szerettem volna elmagyarázni a szüleimnek, hogy mit mondott a Doktor Úr, összezavarodtam..nem értettem mi miért történt. A papíromra, Anopapillitis, és Fissura ani van ráírva diagnózisként. Annyit sikerült megértenem, hogy vannak a mirigyek,és hogy szorítok,nem tudok ellazulni, és ettől gyulladna be?? És akkor ez a mirigy a gyulladás miatt megrepedhet? Vagy mi okozza a gyulladást? Üléskor nekem nincs fájdalmam,csak székeléskor érzek.
Kaptam kúpot,krémet, ami segít ellazítani, meg anibiotikumot a gyulladásra. És emellé még tornát javasolt. Szeretném kérni,ha van rá egy kis türelme,elmagyarázná nekem újból,hogy megértsem jobban a problémát? Ez a gyulladás dolog nem tiszta,mitől gyulladt be a mirigy?Csak úgy?Vagy a szorítástól,a stesztől? És a gyulladás kiújulásának megakadályozását segíti a torna is? Vagy csak a repedést?
Elnézést kérek a sok kérdésért, főleg, hogy most voltam Önnél, és még mindig maradtak bennem kérdések.
Előre is köszönöm a türelmét, és a válaszát.

Üdvözlettel:
győri lány

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sándor!

Az Ön által javasoltak teljesen jók, szerintem nem kéne emiatt orvoshoz szaladnia. Ha a probléma rendszeressé válik, egy jó orvossal, proktológussal nézesse meg magát.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Győri lány!

Egy külön cikk szól az anopapillitiszről, olvassa el!
A gyulladásnak különleges oka nincs, ez, és a stressz okozta a végbélrepedést. A torna a végbélrepedés ellen való, a gyulladást az egyéb kapott dolgok teszik rendbe.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,

Körülbelül fél éve szenvedek analis fissurámmal. 12 ó-nál volt egy belső fissurám, és van egy frissebb 1 hónapos, ami kívül is látható. Lehet, hogy ezutóbbi a fokozott sphincter tónus miatt alakult ki? Kúpot és kenőcsöt néhány hónapja használok, így elvagyok, enyhébbek a fájdalmaim, mint amikor még nem használtam ezeket. A következő kérdéseim lennének:
- szabad így uszodába mennem? (már nagyon ritkán vérzik, de ma sajnos egy éppenhogy észrevehető vércsíkot láttam a wc-papíron, pedig puha volt a székletem)
-Ön szerint meddig lehet így húzni, mennyi a valószínűsége, hogy meggyógyul és nem kell műteni? a műtét milyen gyakran vezet széklettartási zavarhoz, mint szövődményhez?
- régen aurobin kenőcsöt használtam, de a mostani orvosom bepanthent ajánlott, hogy azzal kenjem be a kúpot. Ön szerint melyik jobb? a külső repedést is kenjem?

Előre is köszönöm válaszát!
egy fiatal lány

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lány!

Tapasztalatom szerint a végbélrepedést rendszeresen visszatérhet, amíg nincs megfelelően kezelve.
Az uszodavíz a repedést nem szokta befolyásolni szövődménymentes esetben.
Az Aurobin kenőcs (ahogy egy másik cikkben le is írtam) hosszú távon bőrsorvadást tud okozni, ezért ezzel csak 1-2 hetes kezelést tudok javasolni (végbélrepedésnél nem tartom megfelelőnek). A Bepanthen viszont javíthat az állapoton, ezzel kívül-belül kenhet.
További információt a végbélrepedésről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva kaphat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Flóra írta...

Tisztelt Doktor Úr!
21 éves lány vagyok.
Régóta szenvedek ezzel, nem mindig de gyakran kemény a székletem.
Volt már 2-szer aranyerem is. Gyógyszerrel kezeltem és elmúlt.
Mostanában vérzéssel és alvadt vérrel jár a széklet.
Teljesen véres ilyenkor a wc papír :(
Nagyon félek, hogy mi lehet a bajom.
Nem merek elmenni orvoshoz!
Tudom, hogy már rég el kellett volna menni...
Mi lehet a Doktor Úr szerint a bajom?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Flóra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Flóra!

Panaszait véleményem szerint végbélrepedés okozza, amiről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva tudhat meg.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...



Tisztelt Doktor Úr!


Patrik vagyok 28 éves. Urológiáról gasztroenteorológus szakorvoshoz irányítottak a problémámmal.

Panaszom lehet komikus, de számomra nagyon kellemetlen: ejakuláció után közvetlen az esetek kb. felében puffadok és szellentenem kell...

Régebben is előfordult már ez, de elmúlt. Most újra előjött ez a probléma és nagyon zavar.

Van egy 2-es szintű aranyerem. Rendszeresen önkielégítek, akkor is ha nincs partnerem.

Ősszefüggésben lehet ez a tünet az aranyérrel, vagy esetleg egy súllyosabb baj lehet a probléma hátterében? Vagy csökkentenem kéne az ejakulációk számát, hogy elmúljon?

Várom megtisztelő válaszát!

Jó egészséget!

Névtelen írta...

Jó napot Tisztelt Bánfalvi Úr!

29 éves nő vagyok. Az elmúlt két évben többször viszketett a végbélnyílásom körüli rész, de csak a bal oldalon. Próbáltam tükörben nézni, igazából annyit látok, hogy a redők vastagabbak azon az oldalon. 1.5 éve mondtam egy sebésznek, aki székletmintát vetetett bélférgességre, ez negatív lett. Az elmúlt két hétben ismét viszket, hol jobb, hol rosszabb. Általában délutánra és éjszaka jelentkezik a viszketés. A székletem viszonylag jó. Korábban epekövesség miatt eltávolították a hólyagot, azóta epés refluxom van. Nem tudom a savasság is okozhatja a tüneteimet? Olvastam, hogy daganat jele is lehet a viszketés, ha attól lenne, hogy jelentkezne? Akkor mindkét oldal viszketne? Válaszát előre is köszönöm

László Ring írta...

Tisztelt Doktorúr!

Irtam Önnek egy kicsivel tobb mint feleve. Leirtam a panaszaimat es on mondta, hogy a tavolbol feltetelezi hogy vegbelrepedesem van. El is mentem az orvoshoz, aki meg is vizsgalt és kitapintotta, hogy van egy eleg nagy sebem, tehat megerositette, hogy vegbelrepedesem van. Irt fel kupot es kremet. Ennek már kb 5 hónapja. Azóta a verzes megszunt, viszont a fajdalom egy honapja megint visszajott. igaz a napi 2 kuprol attertem a napi egyre. Lehet hogy ez a problema?!
Csak gondoltam, hogy ennyi ido alatt be kellett volna gyogyulnia, bar a dokorno mondta, hogy ez lassu folyamat. On szerint terjek vissza a napi 2 re? Azt sem szeretnem, hogy a tul sok kuptol mas bajom is legyen. A fajdalom egyebkent, ugyanaz; szekeles utan ego, szuro fajdalom. Elore is koszonom! Laszlo

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Patrik!

Valószínüleg ez inkább a "felfokozott hasi" idegállapottal, mintsem aranyérrel hozható összefüggésbe.
Inkább bélnyugtató tea fogyasztását javaslom.
Ha nem múlik a panasz, gasztroenterológus nézze meg.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Páter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Általában gombás bőrfertőzés szokott egy oldalon tapasztalt viszketést okozni, ami egy idő után már kevertté (baci + gomba) válik.
Bőrgyógyásznak mutassa meg, általában kombinált antibiotikum adása szokott szükségessé válni.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Ha visszatérő a probléma, sokszor egyéb betegség (pl. gyulladás, ez a "szálkás" cikkemből kiderülhet) is áll a végbélrepedés hátterében.
Egy újabb vizsgálatot javasolnék ennek kiderítésére.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

László Ring írta...

Kedves Doktorur!

Irta, hogy olvassam el a szalkas cimu cikkjet. Vegiggondolva, alhasban erzek egyfajta, emelygo, szuro erzest, meg szekeles elott 5 perccel valamint utan meg par percig, de kozben nem. De ezt annak tudtam be hogy az alhasam jelez, hogy szekelesem lesz. Kozben nincsen se szuro erzesem, se fajdalom, csak latom , hogz verzett. Viszont megfigyeltem, ha kenem egyszer ketszer neogranormonnal es bepanthen plussal, marmint belul, akkor nincs verzesem...A kupozast teljesen abbahagytam, amit meg vegbelrepedesre kaptam. Mert nincsen mar szuro erzesem utana, es ehhez hasonlok...On szerint meg mindig gyulladas lehet?! Valaszat elore is koszonom!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ring Úr!

Lehet, hogy a repedés nem gyógyult meg, hanem idültté vált, ezért nem szúr. Sajnos, mivel többször kezelték, többféle panasza van, többet nem tudok írni.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...



Tisztelt Doktor Úr!


34 éves férfi vagyok.

Sajnos pár hónapja Enterococcus facealis baktériumot tenyésztettek ki a húgycsőkenetemből az urológián.

Azelőtt, hogy a tünetek a húgyutakban jelentkeztek már prosztatagyulladás miatt pennicilines antibiotikum kúrán voltam túl. Majd ezt követően nem tudom a baktérium miatt, vagy az antibiotikumos kezelés okán, de a végbélnyílás belső részén azóta időnként erős égő fájdalom jelentkezik, pl. ha hígabb a székletem, mint az antibiotikumos kezelés alatt, lelki és fizikai termelések után.

Árnyalja a képet, hogy van egy kis aranyerem, ami már többször megrepedt székeléskor, mert vér is távozott olyankor.

Ez az égő fájdalom nem ugyanaz mint az aranyeres szúró fájdalmam volt, ami már az Enterococcus F. megjelenése előtt is meg volt.

A kellemetlen végbélpanaszom megjelenése után újra elmentem SZTK-s gasztroenteorológus szakorvoshoz is, aki vastagbéltükrözést is csinált, de "csak" irritációt állapított a végbélben a már korábban tudott aranyerem mellé. De csak közölte a diagnózist, és nem mondott semmi egyebet erről az irritációról, nem volt rá időnk.

Ugyanezt az égést érzem a húgycsövemben is, ha fizikai nyomás éri vagy ha lelki "nyomás" ér, mint ami a végbélben van.

Konkrétan azt kérdezném Doktor Úrtól, hogy az Enterococcus F., vagy más pl. gombás fertőzés, okozhatja-e közvetlenül a végbélégésem és a megállapított végbél irritációt, vagy ez csak közvetett?

Ön szerint van dolgom még evvel az irritációval kapcsolatban a gasztroenteorológus szakorvossal, vagy ez inkább az urológia hatásköréhez tartozik, és azon a vonalon menjek tovább?

Esetleg, hogy gyorsítsam a kezelésemet, valami gyógyszert, kenőcsöt tud-e ajánlani, hogy próbáljam ki, és ha legközelebb bárhova megyek kezelésre, tudjam mondani, hogy ezt már próbáltam, és ezt a lehetőséget evvel ki tudjuk zárni (már ami a gasztroenteorológiát érinti)?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Péter

László Ring írta...

Tisztelt Doktorur!

Nagyon elszerettem volna menni onhoz, hogy vegre megoldjuk a problemamat, de sajnos azt mondtak, hogy szabadsagra megy az 5.i heten en viszont elotte vasarnap erkezem emg Angliabol es utana hetvegen mar megyek Svajcba iskolaba. Tudom hogy ez nem egy etikus kerdes, viszont egeto a problemam...Tudna ajanlani egy kollegajat, akinel szinten jo kezekben lennek, mert akkor kernek az 5.i hetre oda idopontot.

Elore is koszonom!

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr. Az lenne a panaszom hogy van egy kulso aranyerem már egy hete és kezelem kenőccsel l de nem nagyon akar vissza húzódni es fáj is néha eléggé. Ön szerint mit kellene tennem?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Panaszait nagy valószínűséggel nem aranyér, hanem végbélrepedés, majd anopapillitisz okozta. Erről részletesen a "...szálka a mélyben..." c. cikkemben olvashat.
Panaszaival egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Ring Úr!

Sajnos most olvasom üzenetét, remélem, megoldódott a probléma.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves kérdező!

A "Jön is, megy is..." c. cikkemet olvassa el, a külső rögös aranyérről ott megtalál minden hasznos információt.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...


Kedves Doktor Úr!


Múltkor voltam SZTK vizsgálaton, ahol irritációt diagnosztizáltak a végbelemben.

Ez az irritált állapot mitől lehet? Mi okozhatja?

Az SZTK-n semmit nem mondtak róla, ami szerintem felháborító!

Várom segítő válaszát, szükségesek az olyan elhivatott orvosok mint Ön!

Üdv: Jenő

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Jenő!

Az irritációt sokféle bőr, végbél és vastagbél probléma is okozhatja.
Ezeket érdemes lenne kivizsgáltatni, legalább egy jó szakembert, proktogust keressen fel!
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

László Ring írta...

Tisztelt Banfalvi Ur!

Sajnos nem oldodott meg. Elmentem az egyik kollegajahoz Pesten, mielott eljottem volna Svajcba tanulni( ez ev augusztusaban). Megvizsgalt es elmondta, hogy ez vegbelrepedes, es van ket helyen is seb. Mondta hogy ez rostgazdag es folyadekdus eletvitellel meggyogyul, es felirt kremet, kupot. Jobb is lett, majd abbahagytam a kupot es a kremet, ahogy elo volt irva...Ra 2 honapra most megint elkezdett verezni...Nem tudom mi tevo legyek, azt hittem mar fellelegezhetek...

Minden jot!

Adri B. írta...

Tisztelt Doktor Úr!

30.hetes terhes vagyok, és 3-szor jött ki eddig az aranyerem,de most eléggé durván. Proktológushoz 2 hét múlva kaptam időpontot. Ön szerint javasolhatja a szülésznek a császármetszést a hüvelyi szülés helyett,ha ez a dolog nem igazán akar rendeződni szülésig? Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ring Úr!
Akár egyéb probléma is fennállhat a végbélrepedés mellett, de előfordul, hogy a repedés magában visszatér.
Próbálja a honlapon található életmódi tanácsokat betartani, ha így sem rendeződik a dolog, érdemes egy újabb vizsgálatra készülnie.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Adri!
Aranyér miatt császármetszést javasolni nagy szakmai felelősség. Egy alapos proktológiai vizsgálat, egyéni elbírálás nélkül felelőtlenség lenne Önnel kapcsolatban nyilatkozni.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

26 éves nő vagyok, és körülbelül 3 hete viszket a végbél nyílásnál. Mivel nemi herpesz betegségem is van, eleinte azt gondoltam, hogy az terjedt át (nem tudom, ez lehetséges-e), így nem foglalkoztam vele. Azonban azok a tünetek elmúltak, de a viszketés megmaradt, és 2 napja feltűnt, hogy kis csomó (kb szúnyogcsípés nagyságú)jelent meg a végbélnyílásomon. A székletem normális, az ürítés nem fájdalmas, és székrekedésem nincs. Habár visszagondolva volt olyan néhány hónapja egyszer-kétszer, hogy vércsík maradt a wc papíron. Lehet , hogy aranyérről van szó? Mindenképp elmegyek kivizsgáltatni is, de esetleg tud addig olyan kenőcsöt ajánlani,ami vény nélkül kapható?

Válaszát előre is köszönöm!
Erzsébet

Pietro írta...

Tisztelt Doktor úr,

Először is szeretném leszögezni, hogy amint időm és anyagi helyzetem engedi szándékozom önt felkeresni a Székesfehérvári magánrendelésén, viszont elöljáróban csak tájékozódás végett szeretnék kérdezni öntől:

Az első kérdésem az lenne, hogy volt már aranyeres problémám párszor (vérzés, viszketés, duzzanat) ám ezekre mindig megoldást jelentett, a krém, vagy a kúp vagy ezek kombinációja(36 éves vagyok). Azonban kb. 1-1.5 éve volt egy (szerintem)rögösödött külső aranyérre hasonlító dolog a nyílás külső felső felén amit az útmutatásai szerint Lioton géllel kezeltem, és kb. 8-10 nap után teljesen eltűnt...viszont kb. 3-4 hete azt vettem észre, hogy egy hasonló "valami" jelentkezett most a "bejárattól" kb. 2 cm-re befelé a bal oldalon, ami kifelé fibroma szerű pici dolog, alatta viszont, egy nagyobb borsónyi keményebb dolog mint egy duzzadt ér tapintható... ezt aranyérkenőccsel kezelve a duzzadt rész nagyjából eltűnt, viszont a pici fibroma szerű részt még mindig érzem tapintással...ez mi lehet....??

Második kérdésem az lenne, bár ez lehet nem igazán az ön szakterülete, hogy kb. 2-3 hónapja egy pattanásszerű, duzzadt, fájdalmas csomót észleltem a farpofák között legfelül a derekam alatt (a fenékvágat kezdeténél), gondoltam pattanás, és aszerint kezeltem(pattanás elleni ecsetelővel), bár már akkor is feltűnt, hogy egy kb. hüvelykujjbegy-nyi területen mellette mintha mélyedés alakult volna ki... nos a "pattanás" eltűnt a mélyedés viszont maradt, amit nem tudok hova tenni?! Nem fáj, bár tény hogy érzékenyebb a környező részeknél, ill. ha ülök, fekszem kisebbnek tűnik mint ha állok, továbbá azt vettem észre, hogyha úgy fekszem/ülök, hogy az a terület is nyomódik, akkor hamar elzsibbad a körülötte lévő kb. tenyérnyi terület, bár azt tudni kell, hogy az S1 csigolyán van egy 25mm-es felnőtt korban kiderült Spina Bifida-m is, lehet, hogy a zsibbadás ezért van?! Tud erre mit mondani nekem, hogy kinek mutassam meg, ki tudna ezzel foglalkozni?

Válaszát, tanácsát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!
Leírt panaszai alapján nem tudom eldönteni, a sokféle közül mi lehet a probléma, ezért javaslom egy jó szakember, proktológus meglátogatását.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Pietro!
A belső csomó tényleg lehet fibroma, mellyel sürgős teendő nincs.
A farkcsonti dolgot egy sebésznek meg kéne mutassa, nagy valószínűséggel egy farkcsonti ciszta, de lehet, hogy a nyitott gerinccel függ össze.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Péter!
Nagyon örülök a blogjának, mert sajnos engem is sújt ez a probléma. A helyzetem dióhéjban: kb. tíz éve tudok az aranyeres hajlamomról, a családban többször előfordult, de eddig sikeresen kezeltem pl. Aurobin krémmel. Stresszel járó munkát végzek, "természetesen" minimum napi 8-9 óra üléssel. 8 napja kerültem először proktológiára, ahol vérrögöket távolítottak el helyi érzéstelenítésben. Lelkileg nagyon rosszul éltem meg a helyzetet, bár irtó nagy szerencsém van, hogy profi helyre kerültem. (Szimpatikus, profi doki, aki azonban nem túl bőbeszédű.)

A kérdéseim a következők lennének:
1. Normális-e az, hogy még mindig nagy (kb. 1x0,5 cm) dudor van lent?
2. Két kontrollon, mintha valamit kimasszírozott volna az ereimből. Rendkívül fájdalmas volt. Mi történt ekkor?
3. A harmadikon, mintha valamilyen horgolótűvel dolgozott volna, persze nemigen láttam. Legalább ez nem fájt, az is valami! Ez mi volt ön szerint?
4. És a legfontosabb: mit tehetek, hogy gyorsabban gyógyuljak, sőt még egyszer ez ne forduljon elő?

Már második hete vagyok itthon, mondjuk direkt ezért nem vágnak ki a munkahelyemről, de ki tudja, a legközelebbi leépítéseknél mik lesznek a szempontok.

Hozzáteszem: nem bőbeszédű a kezelő doktor úr, ezért is fordulhatott elő kétszer a négy találkozás alkalmával, hogy kb. a kabátomat vettem még le, mikor már hívtak is. Ebben a fizikális és mentális állapotban ez nagyon fontos volt - eleget tipródtam már előtte is. A kollégák hozzáállása is nagyon emberséges volt, szerintem ritkaság, nagyon jól esett!

Köszönöm válaszát, üdvözlettel,
Péter

László Ring írta...

Kedves Doktorur!

Egyszer mar probaltam Onhoz bejelentkezni, de epp szabadsagon volt, nm tudom mennyire emlekszik, de igy uzenetek utjan vegig kovette a kalvariam. szeretnem megegyszer megprobalni, hatha kapnek onhoz idopontot. Kulfoldon dolgozom, igy csak szabadsagomon tudok elmenni. Aprilis 28ra van esetleg szabad helye? szeretnek veget vetni mar ennek a hosszu szenvedesnek, ennyi izsgalat utan meg mindig visszater a dolog...

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Válaszokat kérdéseire a "Jön is, megy is..." című cikkemben talál.
Valószínűleg egy újabb rögöt masszírozott az orvos.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ring Úr!
Április 28-án nincs rendelés. Szabad időpontokkal, bejelentkezéssel kapcsolatban én nem tudok segíteni, nem is látom az előjegyzést, a bejelentkező számon az asszisztens várja jelentkezését.
Várom szeretettel.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Kárhozottak Királynője írta...

Kedves Doktor úr!

Ön szerint mit tegyek?
25 éves nő vagyok. Soha eddig nem volt altáji problémám, de remélem most se lesz....Elkezdtem a tavaszi méregtelenítést, csalánteával, és egy hete napi 2x járok nagydolgozni, mert ugye ürülnek a méreganyagok rendesen...Nem kemény a végtermék, és nem is fáj a székelés,de most először láttam élénkpiros vérfoltokat a papíron, törlés után, és hát picit megijedtem. Nem fáj sehol semmi,plusz kitüremkedést sem éreztem, ezért is csodálkozom. Az viszont igaz, hogy rengeteget ülök számítógép előtt, grafikusként dolgozom. Nem tudom hogy ez elmúlik magától, vagy rohanjak végbélvizsgálatra?

Köszönöm szépen a válaszát!
Üdvözlettel,
Inez

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Inez!
Lehet, hogy az "extra" használat okozta a vérzést, ha nem akarna két-három hét alatt elmúlni, vagy esetleg visszatérne a vérzés, egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
3 hetes kismama vagyok, és a napokban volt külső aranyér műtétem, bár csak a műtét után tudtam meg, hogy ez külső volt, illetve hogy vannak ilyen különbségek. Jelenlegi problémám a fájdalom elviselésén túl az, hogy folyamatos székelési ingerem van. A műtét előtt beöntést nem kaptam, így a műtét előttről megrekedt székletet is a jelenlegi feszülő, fájdalmas végbélen keresztül kellene kinyomni. Az orvos javaslatára glicerin kúpot és paraffin olajat használtam székletlazításra, illetve az első széklet megindítására, melyek csekély sikert hoztak. Hosszú órákon keresztül a zuhanyrózsa és a WC között ingázva sikerült "megszülni" néhány darabkát.
Mindez megkönnyebbülést nem okozott, jelenleg nem tudom, hogy a folyamatos székelési inger valóban székletet jelez-e, vagy a megvágott duzzanatok mellékhatása.
Mivel nagyon erősen zárnak az izmok (lelki eredetű probléma: félelem a fájdalomtól és az esetleges bevérzéstől), fogalmam sincs, hogy hogyan szabaduljak meg a bennem lévő széklettől, ha ugyan van. Mindeközben ennem kellene, hiszen a 3 hetes gyermekemet szoptatnom kell.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel!
Anita

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anita!
Leginkább Önnek a félelem miatti záróizomgörcs okozza, hogy nem tudja a székletet teljesen kiüríteni.
Javaslom a glicerines kúp mellett a székeles előtt 10-15 percre testmeleg, még éppen nem forró, derékig érő vízbe üljön bele. Ez talán eléggé el fogja lazítani.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretnék segítséget kérni,hogy mi lehet a lányom baja (15 éves) és milyen orvoshoz forduljunk?Kb. fél éve nagyon erős belenyilalló fájdalmat érez a végbelénél.Három hónapja olyan erős volt a fájdalom,hogy elájult és agyrázkódást szenvedett.Akkor azt mondták,hogy a menstruációs fájdalom sugárzik ki oda,szedjen mindenféle vitamint,igyon sok vizet.De azóta is többször előfordult egyre sűrűbben! Nem tudom mi okozhatja,és azt sem milyen orvoshoz forduljunk a problémájával!Kérem adjon tanácsot!Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!
Ha nőgyógyászatilag nincs gond, akkor érdemes olyan proktológust keresnie, aki bevállalja tinik vizsgálatát is. Akár hozzánk, az Év magánrendelőjébe is jöhet.
Előtte talán stresszoldásként érdemes lehet a proktologus.hu oldalon átnézni a vizsgálat menetét.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   201 – 400 / 404   Újabbak› Legújabbak»
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!