2012. november 30., péntek

Terhességben is terhes az aranyér?!

Elnézést a kicsit ízetlen címért. Mindenki, aki valamennyire is érdekelt, tudja, hogy az aranyér rengeteg kismama életét keseríti meg. Az igazság az, hogy sokan jobban rettegnek tőle, mint magától a terhességtől. És sokan joggal, hiszen volt már, aki ezért nem akart több terhességet vállalni. Gyakran fordul elő, mégis, mit lehet ilyenkor tenni?


Ha a cikkben található információknál sokkal több tanácsot szeretne, mindenképpen javaslom a www.AranyérTitkokKismamáknak.hu oldalt.

Az aranyér kiváltó okai terhesség alatt
Több okra is visszavezethető, hogy miért okoz az aranyér panaszt terhesség alatt.
A legismertebb ezek közül az, hogy a megnövekedett anyaméh a babával belülről nyomja a kismedencét, és ez a nyomás áttevődve az aranyeres párnákra azok duzzanatát okozza.
Másrészt a baba táplálásához fokozott vérellátás szükséges, ez is a nyomásfokozó tényezőként szerepel a kismedencében.
Harmadrészt, a székelési szokások a terhesség alatt nagyban megváltoznak. Általában szorulás alakul ki, bélrenyheséggel, székelési nehézséggel, nagyobb fokú hasprés szükségével, ami szintén nyomásfokozódást okoz. A magzatvédő vitaminok, vaskészítmények is sajnos, sokszor teszik kopogóssá a széklet állagát.

A belső aranyerek általában minden kismamánál megduzzadtnak, de ezek szoktak ilyenkor kevésbé problémát okozni. Vagy ha mégis, az alábbiakat betartva könnyen, bőven az elviselhetőség határán belül tudják tartani a problémát.
A külső aranyerek ilyenkor kétféleképpen is megjelenhetnek. A megnövekedett nyomás, és a lassult visszaáramlás következtében a külső aranyerek megrepedhetnek, bevérezhetnek, vérrög alakulhat ki bennük. Erről egy komplett korábbi cikkem szól a rögös, külső aranyérről.
Viszont előfordul, hogy egy-egy külső aranyérben nyirokpangás, vizenyő, ödéma alakul ki, és egy vízzel telt lufiként igen fájdalmas, kisebb-nagyobb duzzanat alakul ki akár igen rövid idő leforgása alatt is. A bőr feszül, fáj, és persze minden székelés, sőt, még az ülés is az élet kevésbé apró „gyönyörei” közé tartozik.

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kismama a hollywoodi rózsaszín habcsókos áldott állapot képétől igencsak távol állónak, méltatlanul gyötrelmesnek, szerencsétlennek érzi helyzetét, állapotát, csorbult nőiségét.
De ha egy kicsit előre gondolkodunk, nagyban csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a várandósság csodája helyett saját alfelünkkel kelljen foglalkoznunk. Az általam is javasoltak itt alább nem csodaszerek, de érdemes lehet ezeket megfogadni mint megelőzés, mint kezelésképpen.

Megelőzésre

Amit a kismamák imádnak
Mi lenne más, mint a Detralex nevű tabletta. Csökkenti a visszerek feszülését mint a lábakban, mint a kismedencében, így az aranyerekben is. Azon kevés gyógyszer közé tartozik, ami terhességben is szedhető, és vény nélkül is kapható. Nem kapok érte jutalékot, de bárcsak kapnék, mert sokan úgy rászoknak, mint én szoknék az epres Milkára. Napi 2x1 szemnél kevesebbel ne is próbálkozzunk!

Belülre mi kerüljön?
A belső aranyerek kezelésére ilyenkor szívem szerint Reparon kúpot 2x1 alkalmaznék, persze, csak ha panasz van vele. Egyébként a nagy pocak mellett nehézkesen felvehető különleges jógapozíciók miatt „csak úgy elővigyázatosságból”, a rend kedvéért, vagy hogy tegyünk bármit, szerintem ne kúpozzunk.

És kívülre?
Megelőzésre szerintem kívülre használjunk flavonoid tartalmú „vénaerősítő” Doxiproct, Venoruton, vadgesztenye kenőcsöt napi 2x. Kaphatóak egyre nagyobb számban kifejezetten kismamákat megcélzó krémek is. Mindenkinek a biztonság betartása mellett szíve joga a neki legmegfelelőbbet ezek közül megtalálni, de csodás eredményeket, aranyér két perc alatt végleges megszüntetését ígérő készítményekkel kapcsolatban legyünk minimum óvatosak, hitetlenek. Messziről jött ember azt mond, amit akar.

Életmód, étkezés
Semmi meglepőt nem tudok írni, sok folyadék mellé növényi rostokban gazdag étkezés, mozgás, stb.
Érdemes még kipróbálni glaubersós gyógyvizet (Mira víz). Az ezekben lévő só nem szívódik fel, viszont a vizet megkötve a székletet lazán tartja. Sok-sok folyadékkal fogyasszuk napi 0,5-2 dl mennyiségben. Ízük szörnyű, de hát a jó tanácson kívül semmit sem adnak ingyen.

És ha beüt a mennykő?

Az életben semmire sincs garancia, ezt érdemes minél előbb megtanulnunk. Bármit tehetünk, székeljünk akár fejen állva (ez vicc, az ég szerelmére, ki ne próbálja!), csak csökkenthetjük az aranyér kialakulásának esélyét, biztosan el nem kerülhetjük. Szoktam mondani, hogy ha lyuk van a fenekén, bárkinek gondja lehet vele.
Tehát, kijön, fáj, esetleg vérzik: mit tehetünk?

A feszülő duzzanat csökkentése:
Az aranyerekben való feszülés fájdalmat okoz, ezért az elsőrendű dolog ennek csillapítása.
Detralexet neki, akár pár napig napi 3x2 adagban is, utána az adag 2x2, 3x1, 2x1-re csökkentendő a tájékoztató alapján. (Tényleg nem fizetnek a reklámért.) Szoptatós vizsgálat híján, mikor is nem vizsgálták a tejbe és így a babába való átkerülését, szedését nem javasolják már szoptatás alatt. Sajnos, így én sem tehetem.
Ősi módszer, de igen hatékony a jegelés. A vizenyő csökkentésén túl közvetlen fájdalomcsillapító hatással is bír. De bizony, nem mindegy, hogyan alkalmazzuk. A legnagyobb hibát akkor követhetjük el, ha a húsz csillagos mélyhűtőből kivett jégzselét/mirelit borsót/zacskós tejet úgy ahogy van, közvetlenül a bőrre nyomjuk. Ez bizonyosan fagyási sérülést okoz –a hideghez nem csak az ember nyelve ragadhat oda. Így azt a fagyott akármit mindenképpen egy törülközőbe csavarjuk bele, s ezzel a csomaggal napi sokszor 5-10 percig hűtsük a területet. Fájdalom, egyéb panasz megjelenésekor azonnal hagyjuk abba!

Mivel kenjük a csomót?
Mind a vizenyő, mind a vérrög összehúzódását segíti a heparint tartalmazó krém (pl. a Lioton) használata napi 2-3x csak a csomóra kenve.
Szoptatás mellett nagyon jó összehúzó hatású (Dr. Csatár Évától hallottam, köszönet érte) a napi többszöri, svédcseppes borogatás.

Persze, nem kizárt, hogy a problémát végül proktológus, sebész oldja meg. De ha a szörnyűséges állapotokat sikerül elkerülni, néha csodás gyógyulásokat lehet látni a szülés után 4-6 hónappal, a tapasztalatom szerint. Ha a kismama kibírja, érdemes addig várni az eltávolítással kapcsolatos döntéssel.

Figyelmeztetés!
A terhesség és szülés körüli kismedencei átalakulással, sérülésekkel kapcsolatban nem ritkán alakul ki végbélrepedés, ami főleg székeléssel kapcsolatos fájdalommal, vérzéssel, kisebb csomó keletkezésével jár. Na, ez nem aranyér, ennek gyógyítására a fenti módszerek jórészt alkalmatlanok.

Javaslat:
Mielőtt elérkeznénk az önfelett babázás idilli állapotához, és persze a gyermek ellátásának/nevelésének/eltűrésének nem rögtelen útján elindulva több ezer helyről többmillió féle információt szívhatunk magunkba a baba ellátásával kapcsolatban.
Én egy szakmailag hiteles, gyakorlatias forrást javasolnék ezek beszerzésére, eléréséhez katt ide:


Értékes, tanulságos, őszinte.

Kérés:

Ritkán szoktam magamban sírni, de... Utálom, amikor egy 8-10 hetes kismama már régóta meglévő és mérsékelt panaszokat okozó végbélbetegséggel jön, ami most aztán hű-de-nagyon-meg-minden. Ilyenkor lehet választani, hogy ennek meggyógyításával esetleg veszélyeztethessük-e a babát, vagy viseljünk el még 6-7 hónapot ebben a nem életveszélyes, de testi-lelki életünket, életvitelünket minden nap hátráltató nyűgös állapotban.
Mindezt ahelyett, hogy a baba tudatos tervez(get)ésekor a rég óta kissé kellemetlen állapotunkat megmutatjuk szakembernek, proktológusnak, aki felesleges kihívások nélkül könnyűszerrel, aggódások nélkül rendbe tudja ezt tenni. Ilyenkor ez is hozzátartozik a babaváráshoz.

Talán ennyi, akinek bevált módszere van, kérem, tudassa.

Ha a cikkben található információknál sokkal több tanácsot szeretne, mindenképpen javaslom a www.AranyérTitkokKismamáknak.hu oldalt.

Hát hajrá, és persze kívánok szép napot,  jó egészséget, meg minden jót.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu 
.

57 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem nem fenti témával kapcsolatos,ezért előre is elnézést kérek!

Először szenvedek aranyertol,s Detralex tablettát is felírt a kezelőorvos. Sajnos gyogyszerfobiaban szenvedek,nagyobb gyógyszereket képtelen vagyok lenyelni,így a detralexet is osszetortem,s joghurttal vettem be.
Lehet ebből komolyabb probléma? A bordaim alatt fura,"osszeszukult" érzésem van azóta.lehet ettől?
Első nap 3x2,má 2x2 tablettát vettem be így.
Gyors válaszát előre is köszönöm!

Egy aggódó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves aggódó kérdező!

A Detralex utáni összeszűkült érzést inkább a fóbia számlájára írnám. Valószínű maga a joghurt is előidézné, ha azt hinné, a gyógyszer benne van.
Probléma a Detralex összetöréséből szerintem nem lehet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Régebbi végbélpanaszommal felkerestem háziorvosomat. Elmondtam neki, hogy a panaszok nem súlyosak, de még gyermekvállalás előtt mindenképpen szeretném rendezni őket. Úgy nézett rám, mint egy ufóra!
Köszönöm, hogy Ön megerősített abban, hogy helyesen gondolkodtam.
Mónika

Névtelen írta...

Üdv!
Nekem most 4 hónapos a babám és terhességem előtt jártam Fehérváron a Doktor Úrnál! Hála Istennek mindent rendben talált akkor és most is elég jól vagyok, pedig a szoptatás eléggé szorulásossá tett...:S
Köszönöm a jó tanácsokat, csak ajánlani tudom a blogot és a rendelést is!
Minden jót kívánok!

Névtelen írta...

Kedves Dokor Úr !

Sajnos elég sok üléssel járó munkát végzek és azt tapasztaltam hogy huzamossabb ülés után a végbélnyílásom egy jól meghatározhazó pontján fokozatosan erősödő, égő, csípő, néha igen erős fájdalommal járó jelenség alakul ki.Ez néha odájig fokozódik, hogy még a munkámat is egy időre meg kell szakítani. Hasonló tünetek jelentkeznek egy alvás közbeni rosszul felvett pozícióban is, illetve székelés után egy rövid idő eltelte után.Az így kialakult tünetek csak nagyon lassan, sokszor órák múlva rendeződnek.Már minden lehetséges vény nélkül kapható kenőcsöt, kúpot kipróbáltam, sajnos csak mérsékelt és rövid idejű enyhülést hozva.

Várom válaszát, üdvözlettel és köszönettel: Gorzó Dénes

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gorzó Úr!

Panaszai alapján javaslom, olvassa el az anopapillitiszről szóló cikkemet!

Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Nagy Sandor írta...

Kedves Doktor ur!
Koszonom a gyors reagalasat a hirlevelre valo feliratkozas vegett. Jelenleg angliaban elek, es majd csak jan. vegen megyek haza, de addig is szeretnem segitseget kerni. Mig nem olvastam a cikkeit, meg voltam gyozodve, hogy aranyer problemaval kuszkodok, illetve lehet az is van, de a tegnap reggeli szekleturites utan jelentkezo, eddig nem tapasztalt fajdalom inkabb vegbelrepedesre utal. Probalkoztam kuppal, kenoccsel /Anusol/, de a fajdalom semmit sem csokkent, viszont elviselhetetlen. Se ulni se allni nem tudok, egyedul ami segit, az a furdo, de sajna nem tolthetem egesz napomat a kadban. Mint emlitettem csak jan. vegen tudnek onhoz idopontot kerni, de addig is tudna javasolni valamilyen modszert, hogy legalabb a fajdalom csokkenjen?

Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel: Nagy Sandor
Ui. Boldog uj evet!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Nagy Úr!

Látatlanban a leírtak alapján én is végbélrepedésre tippelnék.
Az Anusol mehet tovább, a székeléssel kapcsolatos dolgokat tartsa rendben (a jobb oszlopban lévő "Igen, szeretnék feliratkozni" gombra kattintva sok okosságot kaphat), szedjen fájdalomcsillapítót, a fürdő maradhat. Egyéb dolgot szerintem jelenleg nem tud tenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a 15 ezer forintos vizsgálat valóban magában foglalja a kontrollvizsgálatok árát is, ahogy azt a honlapján olvastam? Előre is köszönöm válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Megtaláltam a félreértés okát. A vizsgálati díj természetesen nem foglalja magába a kontrollvizsgálatok árát is, ez valóban némi bizalmatlanságot szülhetne az ellátás minőségével kapcsolatban.
Én azt a garanciát vállalom pl. aranyerek gyűrűzéssel való megoldása esetén, hogy a teljes kezelési díjban az esetleges (mindenki számára szerencsére ritka) újabb aranyér kialakulásakor nem számolok fel további díjat a gűrűzésekért.
Remélem érthető és kielégítő választ adtam.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nem vagyok bizalmatlan Önnel, látom az olvasottakból, hogy ért a munkájához.
Mégis sajnos a mai helyzet megköveteli az emberektől,(és ezért kérem ne haragudjon meg) hogy -bár az egészségükről van szó- de érdeklődjenek a későbbi kontroll vizsgálati árakról is, mert azt nem láttam feltüntetve.
Gondolom, ha már rászánjuk magunkat egy vizsgálatra, akkor a tényleges gyógyulásról érdeklődve később érdemes visszamenni önhöz. De ez akkor egyéni esetektől más és más.
Elnézést az esetleges kellemetlen kérdéstől.
További jó munkát kívánok!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

A bizalmatlanságát értem, csak már szerencsére elszoktam tőle.
A kontrollvizsgálat díja esetileg változik, általában 0-5 ezer forint között van.
Általános tapasztalatként elmondhatom, hogy aki kihagyja, a későbbiekben bármilyen utat, gyógyszert, módszert, ellátást, öngyógyítást, stb. választva rosszabbul jár anyagilag.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

a terhessegem 8. heteben jott ki az aranyer, most a 17.-ben vagyok, azota probalkozom tobb-kevesebb sikerrel. az usa-ban elunk, az itteni orvosom ket keszitmenyt irt fel: 'preparationH' (kivul-belul hasznalhato) kremet es egy vadgesztenye kivonatot tartalmazo torolgeto kendot. mivel ezek eredmenyesseget nem tartottam teljesen kielegitonek, elkezdetm intim tornazni, es mas modszerek utan kutatni, igy akadtam a dteralex nevu gyogyszerre, amit On is eloszeretettel ajanl. de ezt a termeket az usa-ban nem lehet kapni - legalabbis nem ilyen neven fut. az orvosomnak mar beszamoltam errol az europaban letezo alternativarol, de semmi hasznalhatot nem tudott mondani. :( gyogyszeresz segitsegevel a kovetkezo keszitmenyre bukkantam: 'bio detralex plus' http://www.belmontpharmacy.com/index.php?route=product/product&product_id=50 arra kernem, hogyha lehetseges es modjaban all, kerem azonositsa be ezt a gyogyszert, hogy ez megfelel-e az otthoninak? es hogy szedheto-e terhesseg alatt?

elore is nagyon szepen koszonom!
f.korina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Korina!

Az Ön által kérdezett gyógyszer összetétele nagyjából megfelel a Detralex tablettának.
Terhességre vonatkozó megjegyzést viszont nem találtam, ezt Önnek kell kiderítenie.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Nem biztos, hogy jó helyre írok, de megpróbálom.
Észrevettem,m hogy újdonsült barátnőmnek (egyébként igen formás fenekének) végbélnyílásán olyan bőrredők vannak, ami a nagyajkakat fedő kiálló bőrredőre hasonlít. Kérdeztem tőle mi az, azt mondja, hogy szüléskor jött ki, és egyáltalán nem fáj.
Kérdezem Önt, mi lehet az? Nem veszélyes-e, illetve javallott-e eltávolítása. Nem firtattam, de szerintem székelés után tisztálkodási gondokat okozhat.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves kérdező!

Az ön által említett bőrredő valóban leggyakrabban szülés után szokott előjönni, megmaradni.
Ha barátnőjét nem izgatja a dolog, nem okoz neki panaszt, kérem, maga sem foglalkozzon vele!
Az ő helyében a kutakodást maga is az intim szférájában való kéretlen piszkálásnak venné.
Fogadja el, vagy álljon tovább!
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Két szülésen vagyok túl az utolsó 1.5éve volt. Aranyeres "panaszaim" a kismamaság alatt és előtt nem jelentkeztek: A szülés után viszont kicsit kidudorodó aranyereim jelentek meg, leginkább most a második után, igazából panaszt nem okoz,nem fáj nem vérzik. Az zavar,hogy tudom ,hogy ott van vmi, ami nem természetes. Néha kenegetem Sperti krémmel. Elmúlhat ez vagy meg kell békülnöm az új kinézettel? Illetve tervezünk harmadik babát és kicsit félek,hogy a szülés után még rosszabb lesz. Tudok vmit tenni azért,hogy ne legyen így? Van krém vagy gyógyszer ami erősíti az érfalakat? Orvoshoz érdemes elmennem addig míg problémát nem okoz?

Válaszát nagyon köszönöm!

tisztelettel:
Éva

Gabriella Gabriella írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Legyen szíves megírni,esetleges szabadsága mettől-meddig lesz idén nyáron, mivel be szeretnék jelentkezni Önhöz.

Köszönettel:Gabriella

Névtelen írta...

Ha jól értem doktor urat, az a bőrredő tényleg csak egy bőrredő és semmi kóros, orvosi beavatkozást nem igényel, nincs köze aranyérhez, ilyesmihez.

"Fogadja el, vagy álljon tovább!" - Viccel, doktor úr? MINDEN porcikáját imádom, azt is!

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Most fogom betölteni terhességem 37. hetét és 5 napja szenvedek kidudorodó külső aranyértől, amivel korábban nem találkoztam.

A problémát nem székrekedés okozza. Egészségesen táplálkozom, amíg a fájdalmas csomó nem jelentkezett, gondom a terhesség alatt nem volt, aktív életet éltem.

Mióta viszont megvan az aranyér, a nap folyamán egyre rosszabbá válik, csak addig tudom nagy keservesen "visszarakni", amíg fekszem, és a nap előrehaladtával egyre gyakoribb önkéntelen záróizom-összehúzódások hatalmas fájdalmat okoznak.

A kenőcsök nem használnak, a fürdés pár perces enyhülést hoz,a nap végére egy-egy mozdulatnál már felsikkantok és van, hogy eltörik a mécses.

A Detralexet ma kezdtem szedni, annak hatását még nem ismerem. De gyors megoldást szeretnék, mert a szülés bármikor megindulhat, és ebben az állapotban nagyon félek nekimenni a természetes szülésnek (gondolom, utána az erőlködéstől csak még súlyosabb lesz).

Kérem, legyen szíves, válaszoljon és írja meg, mi lenne a legcélszerűbb az esetemben.Műtétet javasol ilyen előrehaladott terhességben? Vagy vegyem rá a szülészt császármetszésre?

Nagyon köszönöm,

Krisztina

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur,

Hasonlo problemaval kuszkodom mint az utolso hozzaszolo, Krisztina. En a terhesseg 31.hereben vagyok es kb 1 hete jott ki egy dudor, ami onmagaban is nagyon fajdalmas es szekeles kozben teljesen elviselhetetlen. Nalam ket napos szekrekedes okozta.
Az onkenytelen zaroizom-osszehuzodas nalam is jelentkezik es csipes, szuras es viszketessel jar a nap folyaman.
En abban sem vagyok biztos, hogy ez repedes vagy aranyer. Inkabb olyan, mintha az egyik redo kisse kifordult volna es megduzzadt volna.

Kerem Doktor Ur tanacsat, hogy mivel kezeljem, mert en is tartok a szules kozbeni es utolagos tunetek sulyosbodasatol.

Koszonom elore is valaszat!
Udvozlettel
Rita

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Ez a "szirom" sok esetben keletkezik a szülés után, mely a szülés közbeni hatalmas alhasi nyomásfokozódás okozta duzzanat összefonnyadásával megmarad.
Igazából egy megnyúlt bőrdarab, kenegetése, bármilyen praktika bevetése (a plasztikai sebészet nagy örömére) nem mulasztja el.
Mivel sokszor párosul a belső aranyér kialakulásával, egy proktológiai ellenőrző vizsgálat szükségessé válhat a következő baba tervezése közben.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabriella!

A lányok telefonon megmondják az aktuális helyzetet, kérem a 4bejelentkezős számon érdeklődjék
Várom szeretettel:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina és Rita!

Proktológiai vizsgálatot javasolnék az aranyér szülést befolyásoló hatásának megítélésére.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Évekkel ezelőtt jártam a székesfehérvári szakrendelésén, ahol repedést állapított meg nálam. Azóta sajnos néha-néha visszatért az intim torna, a mozgás és a megfelelő táplálkozás ellenére is. Azt tapasztaltam, hogy székletürítéskor a széklet eleje keményebb, és ekkor érzem a fájdalmat, aztán a wc papíron látom, hogy vérzik is.
Tavaly év végén megszületett a kislányom és azóta ugyanazt tapasztalom, csak sokkal gyakrabban. Pedig túlsúlyom sincs, szülést követően visszaállt az eredeti súlyom. Egyéb panaszom nincs. Volt itthon posterisan forte, azzal kenegettem, amikor már nagyon fájdalmas volt a székelés, de a szoptatás miatt nem mertem használni gyakran.
Kérem a Doktor Úr tanácsát, hogy mivel kezelhetném a repedést (még szoptatok), illetve van-e egyéb teendőm a fenti probléma megoldása érdekében. Szükséges-e a vizsgálat? (Az oda-vissza 4 órás utat a kislányommal most nehezen tudnám megoldani.)
/ Megj.: A szülésznő mondta, hogy szülés közben kidudorodott egy aranyér, de a végére visszahúzódott./

Előre is köszönöm válaszát és kedvességét!

Viktória

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viktória!

Esetleg a Bepanthen krémet próbálja meg, igyon sok folyadékot, 1-2 kanál oliva olajat.
Ha nem oldja meg, egy kontrollvizsgálat valamikor nem ártana.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
40. hetemben járok, és sajnos a szombaton kialakult aranyerem tegnapra (szerda) annyira fájt, hogy elmentem sebészetre. Trombotizálódott, így felvágták, kivették a vérrögöt. Nem varrtak,
és nem tudom, hogy most "mi lehet ott". Egyelőre wc-re sem merek elmenni, nem tudom, a szülés hogy fog zajlani ezek után. Kérem, adjon tanácsot, mit tehetnék?

Köszönöm szépen,

TZS

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves TZS!

A hüvelyi szülésnek trombotizált külső aranyér műtétje után nincs akadálya, egy rendszeresen tisztítandó seb van ott, ami be fog gyógyulni.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktur Úr! Jelenleg 13 hetes terhes vagyok, és olyan aranyerem van, amely kifejezetten csak a székeléskor jön ki. Egyébként nem okoz gondot, nem viszket nem vérzik. Miután kijön nedves törlőkendővel letörlöm és az újjammal tudom visszanyomni a helyére. Mivel tudnám ezt elmulasztani ? Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
Panaszát valószínűleg belső aranyér vagy anopapilloma okozza.
Nem szerencsés ezzel most kezdeni valamit, de egy proktológiai vizsgálatra érdemes lehet elmennie.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

21 hetes terhes vagyok. 4-5 éve volt egy vérzéssel járó (se fájdalom, semmi egyéb) aranyeres panaszom, azt érzéstelenítés nélküli műtéttel - valamit szikével nyaszatoltak - megoldották.

Most pár napja mintha egy fürt szőlőt aggattak volna a hátsómba, 2-3 szőlőszem méretű kidudorodást érzek és a záróizom bal fele (én bal felem) ég.
Székletem teljesen rendben, székelés közben nem is érzek fájdalmat. Általánosságban igen.

Ezt a cikket olvasva beszereztem Detralexet, Liotont, svédcseppet.
A Liotonnál rám ijesztett a gyógyszerész, hogy üvölteni fogok, annyira fájni fog, ha aranyérre használom. Ezért vettem mellé Lidocain krémet. Ezzel érzéstelenítve, pár percet várva kentem be a csomót Liotonnal - nem csípett (vagy nem éreztem :)).

Kérdésem az lenne, hogy Lidocain árthat-e, illetve a fenti kezelésen kívül tudok-e mást tenni? Nem vérzik, csak fáj. Terhesen érdemes műtéti beavatkozásban gondolkozni, vagy húzzam ki kezelésekkel a szülésig (egyáltalán merjek természetes úton, vagy inkább császár?) és szülés utánra halasszam?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves kismama!
Még senki nem panaszkodott a Lioton okozta csípés miatt, szerintem Önnek sem kell mellé a Lidocain.
A szüléssel kapcsolatos teendők eldöntése látatlanban lehetetlen, csak egy érdemi vizsgálat után vállalható tisztességgel.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A történetem:)
21 éves korom óta jelentkezett nàlam aranyér,ez többnyire 2-3 napig tartó,1 db borsónyi duzzanat,ami magàtól visszahùzódott teljesen. Volt hogy évekig tünetmentes volt,aztàn az ülömunka követjeztében egyre gyakoribbà vàlt. (Kb félévente jött elö)
Aztán történt egyszer hogy vàrandós lettem,es félidö környékén elég csúnyàn kijött. Ezúttal 3 db csomóm volt, és a kínok kínjait éltem àt. Miutàn hetekkel késöbb levonult a gyulladàs,ott maradtak a borsònyi dudorok. Most a 36.hétben jàrok,és érzem hogy baj lesz,fájdogál,és mintha nagyobb lenne..félek ha kijön,szülésig nem tudom elmúlasztani. Tanácstalan vagyok:(
Segítségèt elöre is köszönöm,üdv.
Judit

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

1 éve volt pár alkalom/3-5/, hogy egy rövid de erős szúrást éreztem a végbelemben, ami kisugárzott a mellkasomba is.

Aztán tavaly novemberben arra ébredtem, hogy nagyon szúr a végbelem, ez 2-3 perc alatt elmúlt. 1-2 napig szúrt még néha, de elmúlt. Utána nem fájt, de kényelmetlen volt ülni.

Decemberben szintén szúrásra ébredtem, kisugárzott az alhasamra a fájdalom. Ha például megráztam a fenekem próbából fájt a végbelem, egyszer nem vettem észre egy lépcsőfokot és rosszul léptem akkor is megfájdult a végbelem belül.

Házi orvos kívülről megnézte, majd felírt kúpot aranyérre /Suppositorium haemorrhoidale/ és kamilla ülőfürdőt javasolt.
Ezeket alkalmaztam, javult elmúltak a tünetek.

Most február-márciusra olyan érzés mintha ki lenne belül dörzsölve, nem mondanám, hogy ég, de kellemetlen egy idő után. Székelés után jobb érzés. Reparon krémmel belül kentem, de így is előjön.

Most ismét szúrásra ébredtem, ami kisugárzott közvetlenül a nemiszerv feletti részre.

Székletem normális, nem véres, nincs váladékozás.

Ön szerint mi okozhatja a kellemetlen irritált érzést, illetve az időszakos erős szúrást?

Várom válaszát,
Köszönettel,
István

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!
A cikkben szereplők alkalmazásán kívül egyéb dolgot szerintem nem igazán tud tenni, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves István!
Javaslom, ne ezt a terhességgel kapcsolatos cikket, hanem a "Szálka a mélyben..." címűt olvassa el!
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
A véleményét szeretném kérni. 3 hete, hasmenést követően aranyér szerű kitüremkedést vettem észre a végbelemen. Illetve székelést követően órákig szúró fájdalmat érzek belül a végbelemnél, a bal oldalon, illetve lüktetést. A kitüremkedés is csak a bal oldalon van. Ez utóbbi két hét után javulást mutatott, kisebb a mérete, éjszaka szinte teljesen eltűnik. Voltam proktológusnál (külföldön), aki megvizsgált. A műszeres vizsgálat nagyon fájt a bal oldalon. Ezt jeleztem is neki. Majd közölte velem, hogy az aranyereim rendben vannak, lehet, hogy repedésem volt, vagy trombózis, de már elmúlt, nem kell semmilyen kezelés, de azért írt fel Faktu krémet (a betegtájékoztató alapján aranyérre való), ha kijönni a dudor. Sajnos a dudor is megvan, és a szúró fájdalom is. Hamarosan megyek M.o-ra, de csak egy hétvégére, az lenne a kérdésem, hogy tudna-e javasolni a doktor úr valamilyen krémet, kúpot a problémámra?
Válaszát előre is köszönöm: MZS

Agnes Ban írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Reggel normális széklet semmi gond.
Utána alig érek be a munkahelyre mert nem múlik az inger másodszor.
Csaknem múlik az inger harmadszor.
Ekkor már szétmegyek inger úgyanúgy kb dél felé szorulok össze,utána oké.16kor újra mennem kéne.
Mit tud mondani?KB 2 éve voltam orvosnál de elintézett IBS-el de ez nem az tuti.
Köszönöm.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Külföldön élek, olyan helyen ahol nem szivesen keresek fel proktológust. Negyedik gyermekemet várom, a 30. hétben vagyok. Az első három terhességem alatt, sőt az első két szülésnél is megúsztam az aranyeret, ami aztán a harmadik gyermekem születésénél engem is utol ért. Azonban egész könnyen kezelhető volt reparonnal. Ugyan 2-3 szor visszajött, de csak pár napos kellemetlenséget okozott és mindig egyértelműen a székrekedés okozta a problémát.
Most viszont pár napja nálam is beütött a ménykő, semmi előzmény, székrekedés, csak hirtelen megjelenő fájdalmas csomó. Elkezdtem a reparont, a szülés utánra hoztam otthonról, meg a folyadék és a rostok növelését, bár székrekedésem nincs tuti hogy lesz a félelemtől. Mit tudok még tenni? Hány nap alatt kell elmúlnia normális esetben? Honnan tudom hogy trombotizálódik vagy sem? Tudok otthonról gyógyszert kérni egy két héten belül ki tudják juttatni, próbáljam meg a cikkben említetteket? Esetleg nincs ott Gyurcsok valahol a közelben?! :)

Válaszát előre is köszönöm.
JP

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves MZs!
Lehet, hogy egy mirigy gyulladt be, erről külön cikk, a "...Szálka a mélyben..." című szól.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ágnes!
Lehet, hogy gyulladás okozza ezt a fokozott székelési ingert. Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves JP!
A fenti cikkben minden teendőt megtalál, olvassa el.
Üdvözlettel
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Végső elkeseredésemben fordulok Önhöz!
Szülés utàn lett problémám az aranyeremmel! Az első orvos aki megvizsgált azt mondta ez végbélrepedés és nem lehet semmit tenni mivel szoptatok,székletrendezest es krémezest tanacsolt! A második orvos belső rögös aranyeret talalt es műtétet javasolt,mondvan nincs mas megoldás! Beleegyeztem a műtetbe ( 6 honap szenvedes utan), remélve hogy helyre jön! Jelenleg 2 honappal a mutet utan meg mindig hatalmas fajdalmaim vannak, es ellenorzesen azt mondta a doki hogy beszűkült a zaroizom es ujbol egy kis mutettel be kell metszeni!
Kerdesem az lenne hogy van erre valami mas megoldas? Vagy ezzel tenyleg jo lesz? Sajnos mar nem tudok elviselni es megtanulni ujabb fajdalmakat kezelni!

Előre is köszönöm a segítseget!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Vizsgálat nélkül, eddigi tapasztalataim alapján nem osztom a második orvos véleményét.
Ilyen szülés utáni fájdalmat véleményem szerint leginkább szülési sérülés okozta (hosszú a magyarázat, ebbe most itt nem mennék bele) végbélrepedés szokta okozni.
Ilyenkor az izombemetszés hosszú távon a (már eleve sérült) záróizom elégtelenségét szokta okozni.
Legfeljebb egy ideiglenesen, kb. fél évig tartó botoxos injekciót vetnék be, de előtte több egyéb lehetőség szóba jön.
Most jött el az a pillanat, hogy érdemes lenne a tervezett műtét előtt más proktológusnak is megmutatnia magát. Érezteti szavaimból, hogy talán jobb most fájdalmai ellenére kicsit türelmesnek lennie.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

CSJ írta...

Tisztelt Doktor úr!
14 hetes terhes vagyok. Terhességemet megelőzően soha semmilyen problémám nem volt a székletemmel, de amióta babát várok, kétnaponta tudok wc-re menni, akkor is szorulásom van, erőlködöm. A mai napon székeléskor azt vettem észre, hogy véres a wc papír. Estére már egy kicsi dudor is kialakult. Jelenleg nem érzek fájdalmat, nincs egyéb panaszom. Fel kell keresnem ez ügyben proktologust, nőgyógyászt vagy háziorvost? Vagy alkalmazhatom rögtön az Ön által javasolt készítményeket?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves CSJ!

Valószínűleg egy külső, rögösödött aranyér okozza panaszait, a "Jön is, megy is..." című cikkemet olvassa el!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én nem vagyok,már várandós! De sajnos szemmel látható (szerintem)külső aranyerem van. Sokat fáj a hasam. Házi orvos,gasztroenterológus,védőnő stb...még genetikai vizsgálatot is végeztettem,de nem vagyok cöliákiára érzékeny.Mivel nem akartam véggél tükrözést.
Nincs hasmenésem,mert mindenhol ezt olvasom,de egy nap 2-3 székelek.Utána fáj az egész hasam,végbél nyílásom.Az jó,ha hasra fordulok,vagy valaki,valami nyomja a hasam.
Használtam én különböző krémeket,kúpokat ideig óráig jó! De sajnos nem tudom mit eszek vagy mitől vagyok ennyire szarul.
Lehet ezek tünetek az aranyértől?

Köszönettel: Hermina

Kalávati írta...

Bár a Detralexet szoptatáskor nem ajánlják, mert nem ismert az anyatejbe való átmenetele, az e-lactancia.org adatbázisa szerint mindkét hatóanyaga kompatibilis a szoptatással, "very low risk". http://www.e-lactancia.org/producto/507 és http://www.e-lactancia.org/producto/778

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hermina!

Panaszai hátterében állhat aranyér is, de inkább végbélrepedésre gondolok.
Keressen fel egy jó szakembert, proktológust, ha ő szükségesnek tartja, továbbküldi vastagbél-tükrözésre.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Művésznő!

Köszönöm szépen szíves segítségét.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Kismama írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nekem nem aranyér problémám van, hanem szeméremtesti visszerem. Első terhességem során már jelentkezett félidő tájékán, szépen visszahúzódott, habár esztétikailag hagyott nyomokat. Második terhességem 23.hetében járok és már tíz hete érzem a visszereimet, melyek csak a szeméremtesten. Aggódom, mert most korábban és erősebben jelentkezett a fájdalom. Nőgyógyászom sajnos nem látott el használható tanáccsal. Ön mit javasol? Kihez érdemes fordulni ilyen problémával? Segíthetne a Detralex tabletta? Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur!Egy napja szültem es a szülés utan több csomó duzzanat lett a végbélnyìlásomon kivül. Nagyon fáj érzékeny. Itt a kórházban reparont ajánlottak és hogy pròbáljam meg visszanyomni őket. De alig birok hozzáérni annyira fáj. Mi lehet ez és mit tegyek?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

Én a Detralexet javaslom, szülésig nyugodtan alkalmazza!

Iratkozzon fel a kismamáknak szóló Aranyér Titkokra, sok hasznos információt talál.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A fenti cikket olvassa el, abban minden információt megtalál.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Reni írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Először is köszönet a sok hasznos cikkért, nagyon nagyon jók! Másodszor egy kérdésem lenne. Első kisbabámat várom, 36 éves vagyok 18. hétnél járok. Sajnos egy hosszan tartó székrekedés után (6 nap) egy wc-zés után kijött egy nagy dudor kintre s kint is maradt, mindez már bő 1 hete. Szedek rá detralexet és felváltva kenem Liotonnal és Hemoriddal. Fájni már nem fáj, de kitartóan ott van és csak picivel lett kisebb, de ugyanolyan kemény. Nem tudom megállapítani én nyilván, hogy ez egy külső aranyér-e vagy egy 4. stádiumú...a kérdésem az, hogy meddig legyek még türelemmel és mikor forduljak orvoshoz? Ugye jól sejtem, hogy terhesség alatt nem műtenek ilyet? Nagyon köszönöm előre is válaszát.KK

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy a detralex tablettát lehet szedni amellett is terhesség alatt, hogy naponta clexane-nal (0,4-es) kell szúrnom magamat, korábbi mélyvénás trombózis miatt? Tájékoztató és korábbi hozzászólások alapján úgy gondolom, hogy nem okozhat gondot, de azért inkább rákérdezek. Most kezdem a 38. hetet.

Köszönöm: Szabina

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!